Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Postnord lanserar regnbågsbrevlådor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter lanseringen av pridefrimärket kommer nu pridebrevlådorna.
Foto: Postnord
Det är sex brevlådor i centrala Stockholm som har fått ny färg.
Foto: Postnord

Nu målas Postnords brevlådor i regnbågens färger.

Efter lanseringen av pridefrimärket kommer nu pridebrevlådorna.

– Vi tycker att det är ett budskap som är viktigt att ställa sig bakom, säger Anne Källgren Jiremar, pressansvarig på PostNord.

Den som ska posta ett brev i centrala Stockholm den här veckan lär inte missa det - Flera av Postnords brevlådor har fått regnbågsfärgade ränder i stället för sin vanliga ljusgula skrud.

– Vi släppte ett frimärke den 4 maj som såg ut som en regnbågsflagga. Det var för att vi skulle uppmärksamma det som vi har målat om brevlådorna, säger Anne Källgren Jiremar, pressansvarig på Postnord.

Hon berättar att det rör sig om sex brevlådor i centrala Stockholm, bland annat i Kungsträdgården och på Mynttorget. Pridemålningen sattes upp i samband med frimärkets lansering den 4 maj och kommer att sitta uppe fram till på lördag, den 14 maj.

Budskap vi ställer oss bakom

Förslaget med det regnbågsfärgade frimärket kom enligt henne från konstnären själv, Lisa Rydell.

– Vi tyckte att det passade väldigt bra med våra värderingar inom Postnord. Vi tycker att det är ett budskap som är viktigt att ställa sig bakom. Vi tycker att det är viktigt att framhålla alla människors lika värde, säger Anne Källgren Jiremar.

Pridebrevlådorna har fått stor uppmärksamhet på sociala medier och hyllas även av RFSL:s vice förbundsordförande Magnus Kolsjö.

– Jag tycker att det är jättebra att Postnord uppmärksammar kampen för HBTQ-personers rättigheter. Det har spridit sig och sätter fokus på frågorna även internationellt, säger Magnus Kolsjö, och fortsätter:

– Det är någonting som blir en påminnelse för människor att det här är en kamp som behöver föras och att det här är människor som inte fullt ut har sina rättigheter respekterade i Sverige.

Kan ha koppling till Schlagern

Raoul Galli är doktor i socialantropologi och har forskat på reklam.

Han tror att det regnbågsfärgade frimärket och brevlådorna är ett sätt för Postnord att marknadsföra sig som ett öppet och modernt företag.

– Det rör sig om ett symboliskt kapital. Vi vet att det finns människor som inte sympatiserar med detta, men de är i minoritet, många tycker nog att det verkar modernt, välvilligt och trevligt helt enkelt, säger Raoul Galli.

Han menar att anledningen till att Postnords brevlådor målas i Prideflaggans färger just nu troligtvis inte är en slump och drar paralleller till Eurovision som hålls på lördag i Globen i Stockholm.

– Jag gör associationerna till schlagerveckan, och tänker att det kan hänga ihop. Min erfarenhet är att sådana här saker inte sker av någon slump, säger Raoul Galli.

Regnbågsfärgade brevlådor

De brevlådor som kläs med Pride-dekaler finns på Mynttorget, Kungsträdgårdsgatan 6, Regeringsgatan 23, Skeppsbron 20, Västerlånggatan 19 och Vattugatan 9 i Stockholm. Brevlådorna kommer att ha Pride-dekaler under perioden 4-14 maj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.