Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Postkodlotteriet utreds: "Har brustit"

Programledarna Magdalena Graaf, Sandra Dahlberg, Putte Nelsson och Rickard Sjöberg firar miljonregn i Värnamo förra året. Foto: Sanna Dolck

Postkodlotteriet utreds nu efter den massiva kritiken.

Kunderna ska få svar på om det var rätt att debitera dem 160 kronor extra.

– Jag kan säga så mycket som att någonstans har det brustit i informationen, säger Patrik Gustavsson, som har ansvar för tillsyn på lotteriinspektionen.

Postkodlotteriet kallade det för en "härlig semesterjackpott" som ger spelarna chans på 64 miljoner kronor.

Men kunderna höll inte med – och rasade mot den extra debiteringen på 160 kronor – pengar som de inte gett ett aktivt medgivande till.

I brevet som gick ut till kunderna stod det "Vi drar automatiskt 160 kronor i juni inför dragningen av Semesterjackpotten i juli". Som Svenska Dagbladet först avslöjade framgick det inte tydligt hur man skulle undvika debiteringen.

Utreds av lotteriinspektionen

Nu utreds Postkodlotteriet av tillsynsmyndigheten lotteriinspektionen.

– I tillståndet för spelet står att kunderna ska informeras på ett tydligt och lättillgängligt sätt. Vi tittar nu på hur informationen har gått ut och om det gjorts på ett tydligt sätt, säger handläggaren Patrik Gustavsson.

Men kunderna säger själva att de inte informerades?

– Vi ska utreda om det inte har varit tydligt. Men jag kan säga så mycket som att någonstans har det brustit i informationen, eftersom det är så många som hört av sig.

När kan vi få ett svar på om Postkodlotteriet brutit mot reglerna?

– Jag skulle tro i slutet på den här veckan.

Anders Årbrandt, som är marknadsdirektör på Postkodlotteriet, har tidigare sagt till Expressen:

– Våra allmänna villkor är tydliga och finns tillgängliga. Vi har gått ut med utskick och ett personligt brev till alla kunder den här veckan där vi tydligt informerar sex månader innan att vi dragit i gång en ny jackpott.