Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Postens besked efter stora valbråket i USA

Hör Expressens Tomas Kvarnkullen rapporterar om postbråket i USA.
Donald Trump.
Foto: ANNA MONEYMAKER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Postverket har under den nye chefen Louis DeJoy genomfört besparingsåtgärder.
Foto: NATI HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Alexandria Ocasio-Cortez var på plats under postens presskonferens.
Foto: JOHN MINCHILLO / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Bråket om poströsterna i USA blir allt mer infekterat inför valet i november. 

Efter hård kritik stoppar nu chefen för postverket besparingsåtgärderna – åtminstone tillfälligt. 

Bråket kring det amerikanska postverket, USPS, eskalerade efter att Donald Trump öppet förklarade att han inte ville ställa sig bakom att posten skulle få ekonomiskt stöd inför valet. 

På grund av risken för smittspridning under pandemin väntas rekordmånga amerikaner ges möjlighet att poströsta i stället för att ta sig till vallokalerna. 

Brevlådor borttagna

Postverket har under den nye chefen Louis DeJoy genomfört besparingsåtgärder, som att ta bort brevlådor och sorteringsmaskiner eller förbud mot övertid för anställda.

DeJoy är en välkänd anhängare och bidragsgivare till president Trumps kampanj och Demokraterna har därför hävdat att han medvetet försöker hjälpa presidenten att tysta miljontals röster bara månader inför valet. 

Under tisdagen meddelade dock Louis DeJoy att man tillfälligt stoppar besparingsåtgärderna, åtminstone till efter valdagen. Han hävdade dock i ett uttalande att sparåtgärderna klubbades igenom innan han tillträde sin tjänst. 

”För att undvika ens misstanken om att dessa kan påverka poströster skjuter jag upp dessa åtgärder tills efter valet”, säger DeJoy i ett uttalande. 

President Trump har de senaste dagarna främst vänt sig emot universell poströstning, som innebär att valsedlar per automatik skickas till invånarna. 

Trump hävdar att hundar får valsedlar

I USA har nu nio delstater planer på att genomföra valet på det sättet. Men även i andra delstater kommer poströstning göras mer tillgängligt än vad reglerna tidigare har tillåtit. 

Under tisdagen sa president Trump under en presskonferens i Vita huset. 

– Man kan inte ha miljoner och miljoner valsedlar skickade överallt, skickade till människor som är döda, skickade till hundar, katter, skickade överallt, sa han då. 

Experter har i motsats till Trump hävdat att poströster inte alls utgör en ökad risk för valfusk. 

Demokraterna har anklagat Trump för att försöka stoppa poströstningen, eftersom lågt valdeltagande brukar ge republikanska kandidater en fördel. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.