Fikru Maru har fått ett slutdatum för den pågående rättgången: 26 januari. Foto: PRIVAT / HANDOUT / / TT NYHETSBYRÅN PRIVAT / HANDOUT /Fikru Maru har fått ett slutdatum för den pågående rättgången: 26 januari. Foto: PRIVAT / HANDOUT / / TT NYHETSBYRÅN PRIVAT / HANDOUT /
Fikru Maru har fått ett slutdatum för den pågående rättgången: 26 januari. Foto: PRIVAT / HANDOUT / / TT NYHETSBYRÅN PRIVAT / HANDOUT /
Manifestation för frigivandet av läkaren i Humlegården i Stockholm 2016. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNManifestation för frigivandet av läkaren i Humlegården i Stockholm 2016. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Manifestation för frigivandet av läkaren i Humlegården i Stockholm 2016. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Positivt besked för Fikru Maru – efter över 1700 dagar i häktet

Publicerad

Han anklagas för att ligga bakom ett fängelseuppror och har suttit häktad i över 1700 dagar.

Nu har den etiopiska domstolen satt ett slutdatum för den pågående rättegången mot svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru, 67.

– Det är ett klart steg framåt och innebär att vi inom en närtid kan se ett slut på målet, säger advokat Hans Bagner.

Den långdragna rättsliga processen mot Fikru Maru närmar sig slutskedet.

Åklagaren har förhalat målet i flera månader och krävt att han behöver mer tid för att 28 olika vittnen ska kunna framträda med sina vittnesmål i rätten. 

Men på fredagen beslutade den etiopiska domstolen att sätta en slutpunkt för rättegången.

Sista dag blir 26 januari, då åklagaren får möjlighet att förhöra två valfria vittnen inför domstolen.

– Det är inte 100 procentigt tilltalande, men definitivt ett klart steg framåt, säger Hans Bagner.

Han fortsätter:

– De kommer inte att meddela dom samma dag, min gissning är att det blir under februari.

 

LÄS MER: Fikru Maru frias – men fortfarande fängslad

Motvilliga vittnen

Hans Bagner var under fredagseftermiddagen i kontakt med Fikru Marus dotter som i nuläget befinner sig i Etiopien:

– Vi delar uppfattningen att det här känns så bra det kan göra.

Den svensk-etiopiske Fikru Maru har suttit häktad i Etiopien sedan i maj 2013 och står åtalad för terroristbrott och påstås ligga bakom ett fängelseupplopp som ledde till en brand där flera fångar omkom.

Åklagaren i målet mot Maru har velat höra 28 olika vittnen, främst interner som satt fängslade när fängelseupproret skedde.

– De här internerna har på ett tidigt stadium gjort klart att de inte är intresserade av att vittna. De har hävdat att de blivit torterade till att ställa upp samtidigt som de fått sin frihet. Det hela känns som att åklagaren letar efter nålar i en höstack, säger Hans Bagner.

 

LÄS MER: Advokatens hopp för fängslade svensken

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag