Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Positiva vändningen: Fjällräven ökar i antal

Världen kämpar med stora miljöproblem – men det görs också framsteg.
Fjällrävstammen ökar i antal.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Fjällräv.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Under många år har fjällräven varit hotad men nu kommer positiva rapporter som visar att arten fortsätter att återhämta sig. 

De senaste beräkningarna visar att det finns omkring 450 fjällrävar i Skandinavien. 

Fjällräven är en av de äldsta däggdjursarterna på den skandinaviska halvön och har sedan 1928 varit fridlyst i Sverige. Trots det skydd som fridlysningen innebär har stammen inte återhämtat sig fullständigt men rapporter visar en positiv utveckling och ökning av fjällrävar i Skandinavien. 

Ett av de stora hoten mot fjällräven är rödräven och i Finland har den konkurrerat ut fjällräven. Enligt Världsnaturfonden WWF sågs inga fjällrävsungar i Finland under 2019. I början av 2000-talet fanns 40-60 fjällrävar i Skandinavien men med hjälp av inventeringar, stödfodring och rödrävsjakt finns det enligt de senaste beräkningarna nu omkring 450 fjällrävar i Skandinavien. 

Positiv överraskning

Mirja Lindberget, handläggare på Naturvårdsverket säger till SVT att det under årets inventering registrerades sammanlagt 79 föryngringar i Skandinavien, vilket är färre än i fjol. Hon ser ändå utvecklingen som en positiv överraskning då det har varit ett bottenår för smågnagare i fjällen. Mirja Lindberget säger att en möjlig förklaring kan vara de intensiva bevarandeåtgärderna med stödutfodring som gett effekt.

Trots att ökningen sedan 1970-talet är stor är det långt kvar till stamstorleken är tillbaka till det den en gång beräknades vara, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida. 

Se något mer: Hjortens härliga stund fångas av gömd kamera

Vältrar sig i lerpöl och bjuder på dans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.