Fjällräven är en av de äldsta däggdjursarterna på den skandinaviska halvön och har sedan 1928 varit fridlyst i Sverige. Trots det skydd som fridlysningen innebär har stammen inte återhämtat sig fullständigt men rapporter visar en positiv utveckling och ökning av fjällrävar i Skandinavien.
Ett av de stora hoten mot fjällräven är rödräven och i Finland har den konkurrerat ut fjällräven. Enligt Världsnaturfonden WWF sågs inga fjällrävsungar i Finland under 2019. I början av 2000-talet fanns 40-60 fjällrävar i Skandinavien men med hjälp av inventeringar, stödfodring och rödrävsjakt finns det enligt de senaste beräkningarna nu omkring 450 fjällrävar i Skandinavien.
Positiv överraskning
Mirja Lindberget, handläggare på Naturvårdsverket säger till SVT att det under årets inventering registrerades sammanlagt 79 föryngringar i Skandinavien, vilket är färre än i fjol. Hon ser ändå utvecklingen som en positiv överraskning då det har varit ett bottenår för smågnagare i fjällen. Mirja Lindberget säger att en möjlig förklaring kan vara de intensiva bevarandeåtgärderna med stödutfodring som gett effekt.
Trots att ökningen sedan 1970-talet är stor är det långt kvar till stamstorleken är tillbaka till det den en gång beräknades vara, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.