Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Positiva trenden bruten – M tappar i mätning

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Moderaternas uppåtgående trend i opinionen är bruten, visar DN/Ipsos marsmätning. 

Stödet för M ligger på 21 procent.

Partiet är också sämre än huvudmotståndarna S och SD på att behålla väljare från valet 2014, enligt mätningen.

Styrkeförhållandena i svensk politik är i stort sett samma som rått sedan 2014, skriver Dagens Nyheter. Moderaterna såg ut att rucka på det när de steg i opinionen under hösten efter att Ulf Kristersson tog över som partiledare. 

Men den trenden är nu bruten visar DN/Ipsos mätning där M tappar från 25 procent i januarimätningen till 21 procent i mars, vilket också är i nivå med mätningen i februari.

– Moderaternas positiva trend har brutits, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

 

LÄS MER: Uppror i M – efter petningen av Hanif Bali 

Stödet för Moderaterna ligger nu på 21 procent. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tappar gamla väljare

Partiets opinionsläge påverkas av att de inte lyckats hålla kvar gamla väljare tillräckligt bra. Sju av 10 som röstade på M 2014 uppger att de fortfarande stöder partiet i marsmätningen.

Det kan jämföras med Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna som ligger på ungefär 8 av 10. SD har dessutom lägst andel väljare från 2014 som i mars inte är osäkra och inte uppger någon partisympati.

– Det är bekymmersamt för Moderaterna att man med ett halvår kvar till valet inte är bättre på att mobilisera sina sympatisörer. Det första steget mot en valframgång brukar vara att man klarar att behålla befintliga väljare. Särskilt om man har ambitionen att vara ett stort parti som lockar breda grupper, säger David Ahlin till DN.

Miljöpartiet behåller minst andel

Centern lyckas behålla drygt 7 av 10 väljare och Kristdemokraterna omkring 6 av 10. Sämst på att behålla väljare har Miljöpartiet varit – endast 4 av 10 sympatisörer finns kvar sedan förra valet.

Så här gjordes undersökningen

 

DN/Ipsos har den 9-19 mars intervjuat 1839 röstberättigade väljare, varav 810 på telefon och 1039 via digitala intervjuer. 1532 uppgav partisympati. Telefonintervjuerna gjordes med ett slumpmässigt individurval. De digitala intervjuerna gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!