Världens mest prematura bebis fyller ett år – slår världsrekord

Lilla Richard föddes i vecka 21.
Foto: Twitter
Nu slår ettåringen världsrekord.
Foto: Morozova Tatiana / Colourbox

Läkarna trodde inte att den extremt tidigt födda Richard Scott William Hutchinson hade någon chans att överleva.

Nu firar pojken sin 1-års dag och får en plats i Guinness World Records som världens tidigast födda barn som överlevt.

När det amerikanska paret Beth and Rick Hutchinson välkomnade sin son var han så liten att de kunde hålla honom i en hand. Läkarna förberedde båda föräldrarna på att chansen var minimal att pojken skulle överleva och bedömde att oddsen låg på noll procent.

Men föräldrarna gav inte upp och pojken skulle visa sig vara en mirakelbebis. Trots att Richard Scott William Hutchinson föddes 131 dagar för tidigt och endast vägde 340 gram vid födseln lyckades han att överleva. På sin ettårsdag utnämndes han som världens mest prematura bebis som överlevt, av Guinness World Records.

https://twitter.com/GWR/status/1403315611174846467

Halvår på sjukhuset – begränsade besök

Det var efter en medicinsk komplikation som Richard Scott William Hutchinson föddes för tidigt. Pojken las genast in på en specialistavdelning i en annan delstat, men på grund av pandemin så fick inte föräldrarna övernatta på sjukhuset. I stället körde de varje dag från sitt hem i St Croix County, Wisconsin till sjukhuset i Minneapolis, Minnesota. Både läkarna och föräldrarna tror att deras stöd till sonen bidragit till att han överlevde.

Först efter ett halvår på sjukhuset kunde Richard Scott William Hutchinson komma hem till sina föräldrar. Nu firar han inte bara sin ettårsdag utan även världsrekordet som världens mest prematura bebis som överlevt.

Tre decennier gammalt rekord

En vanlig graviditet sträcker sig över 40 veckor. Richard Scott William Hutchinson föddes efter enbart 21 veckor och 2 dagar – vilket är tre dagar tidigare en det förra världsrekordet. Det rekordet togs för över tre decennier sedan när det kanadensiska paret Brenda och James Gill fick sin son James Elgin Gill efter 21 veckor och 5 dagar.