Nu ökar antalet tigrar i Indien igen

Kan bero på pandemin
Stor ökning av de hotade tigerarterna i Indien igen.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM / EXP

Efter nästan två decennier utan tigrar ser man nu en stor ökning av den hotade arten i Indien igen.

Sedan 2010 har antalet tigrar i Manas nationalpark i Indien tredubblats.  

– Vi har redan överträffat Världsnaturfonden (WWF) och Global Tiger Forums mål att fördubbla antalet tigrar år 2022, berättar Amal Chandra Sarmah, till Hindustan Times.  

För 20 år sedan fanns det inga tigrar i Manas nationalpark i Indien – eftersom parken härjades av uppror och tjuvjakter. 

Men nu, efter nästan två decennier, ser man en ökning av de hotade tigrarna. 

– Vi har redan överträffat Världsnaturfonden (WWF) och Global Tiger Forums mål att fördubbla antalet tigrar år 2022, berättar Amal Chandra Sarmah på Manas Tiger Project, till Hindustan Times.  

Det har blivit en tredubblad ökning av antalet vuxna tigrar – från 10 stycken år 2010 till 38 stycken år 2021, vilket är rekord. 

– Man såg inga tigrar i Manas mellan 2001 och 2004. År 2005 fångades en vuxen tiger på bild i parken i en kamerafälla. Den nuvarande ökningen kan också knytas till Covid-19-restriktionerna, vilket har minskat antalet besökare i parken, säger han.

37 leoparder i Manas

Men det är inte bra tigrar som har ökat i mängd – utan även leoparder har adderat i antal. 

Undersökningen som gjordes visade att det finns 37 stycken leoparder i Manas Nationalpark. Fem andra arter av vilda katter, leopardkatt, trädleopard, marmorkatt, asiatisk guldkatt och djungelkatt, hittades också i parken.

– Bättre förvaltning och skyddsåtgärder har resulterat i en ökning av tigrar i Manas, vilket är ett positivt tecken. Men under de kommande åren bör fokus läggas på hanteringen av bytesbasen, så att dödsfall på grund av stridigheter inte sker, säger Bibhab Talukdar, VD för Aaranyak, en vildmarksorganisation i samband med undersökningen.

Tigrarna har inte synts på många år