Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tonåringarna uppfann respiratorer av bildelar

”Afghanistan’s Girls’ Robotic Team” hyllas för sin uppfinning.
Foto: Omid Fazel / UNICEF Afghanistan/2020/Omid Fazel

”Afghanistan’s Girls’ Robotic Team” är en grupp 15-19-åringar som uppfunnit en lågpris-respirator.

Den byggs av gamla bildelar.

– Idén kommer från det desperata behovet av respiratorer för att rädda liv under covid-19-pandemin, säger 19-åriga Somaya Faruqi i en intervju med FN. 

Nu hyllas hon och hennes team i Forbes. 

Coronapandemin har slagit hårt mot barn och unga i Afghanistan, skriver FN.

Många har inte kunnat gå till skolan, familjer har drabbats av inkomstbortfall, en del har förlorat anhöriga och vissa har tvingats flytta. 

För att ge stöd till den pressade vården skapade ”Afghanistan’s Girls’ Robotic Team” en prototyp av en lågpris-respirator. 

Somaya Faruqi, Ayda Hayderpoor, Elham Mansoori, Florance Pouya och Diana Wahabzada är fem av medlemmarna i teamet. Alla är mellan 15 och 19 år gamla. Teamet grundades med hjälp av den icke vinstdrivande organisationen Digital Citizen Fund som är baserad i New York.

Hyllas internationellt

Ett av problemen vården i Afghanistan ställts inför är bristen på respiratorer.

Somaya Faruqi, 19, från Herat i västra Afghanistan leder gruppens arbete. 

– Alla flickor i Afghanistan har kraften att skapa positiv förändring, men alla är inte privilegierade nog, har tillgång till utbildning eller fått tillräckligt stöd för att kunna följa sina drömmar, säger hon.

3,7 miljoner barn och unga är utan skolgång i Afghanistan. En majoritet av dem är flickor, enligt FN.

BBC har utsett Faruqi till en av världens 100 mest inspirerande och inflytelserika kvinnor. ”Afghanistan’s Girls’ Robotic Team” hyllas också i Forbes som har med dem på sin lista över inflytelserika personer under 30 i Asien. 


Zarah, 15, nära att dö i dådet i Kabul: ”Blod överallt”