”Svenska” leoparder har fått ungar – i Ryssland

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Persiska leoparder från Nordens Ark har fått ungar i Ryssland.
Foto: Leopard Recovery Center/ Nordens Ark / Instagram

Förra året skickades två ryska leoparder från en svensk djurpark till ryska Sotji – och nu har honan fött ungar. 

– Det är helt fantastiskt, jag tror att vi alla är superglada, säger Emma Nygren, bevarandekoordinator på djurparken Nordens Ark, till TT, enligt SVD.

Två leoparder, från Nordens Ark i Bohuslän, skickades i fjol till en avelsanläggning i Sotji – i ett projekt för att återetablera arten i Ryssland.  

– Det är för att rädda den persiska leoparden, den finns inte kvar i de ryska delarna av Kaukasus längre utan är utrotad från området. De populationer som finns kvar är kritiskt hotade i det vilda och finns främst i de iranska bergen, säger Emma Nygren, bevarandekoordinator på djurparken Nordens Ark, till TT.

De persiska leoparderna kommer ursprungligen från två olika djurparker i Tyskland – men har vuxit upp i Sverige där de fått två kullar med ungar. Och nu har honan fött två nya ungar i Ryssland. 

– Det är helt fantastiskt, jag tror att vi alla är superglada. Vi visste ju att avelsparet är rutinerat, men man vet ju aldrig om de trivs när de kommer till en ny miljö, så vi är supernöjda med att allt har gått bra, säger Emma Nygren, bevarandekoordinator på djurparken Nordens Ark, till TT.

https://www.instagram.com/p/CSHPpkaqtEt/

Tanken är att de ska släppas ut

Om några år kommer förhoppningsvis ungarna att släppas ut i det fria – men först ska de träna inför ett liv på egen hand. Ungarna kommer exempelvis att behöva klara olika tester – där de ska visa om de kan hitta och jaga byten, och visa att det undviker människor. 

– Klarar de de testerna kommer de att släppas ut om ungefär två år när de är könsmogna, säger Emma Nygren.

Kan bero på pandemin