Otroliga fyndet: Förhistoriskt sköldpaddsägg

Jättesköldpadda 2008.
Foto: ANONYMOUS / AP GALAPAGOS NATIONAL PARK
Foto: Yuzheng Ke

Att hitta ett fossil med ett dinosaurieägg – det har hänt och händer fortfarande.

Men att hitta fossiler med förhistoriska jättesköldpaddsägg, redo att kläckas, är desto ovanligare.

Men det gjorde en kinesisk bonde nyligen, och fyndet framhålls av forskare som extraordinärt, rapporterar National Geographic.

Det var 2018 som en kinesisk bonde kontaktade paleontologerna Fenglu Han och Haishui Jiang om ett par fossiler han hittat i närheten av sin odlingsmark.

Ett av fynden, ett ägg stort som en tennisboll, fångade paleontologernas uppmärksamhet.

Först trodde de sig ha funnit ägg från en ännu inte upptäckt dinosaurieart. I stället visade det sig vara ett ägg från dåtidens största sköldpadda, nanhsiungchelyids, skriver forskare från University of Calgary i tidskriften Royal Society B.

– Det var verkligen inga små sköldpaddor, säger Darla Zelenitsky, paleontolog och en av forskarna bakom studien.

Sköldpaddan levde under Kritaperioden, från 65 till 146 miljoner år sedan, och var verkligen enorm. Bara skalet var lika stort som en person är lång. 

Inuti ägget fann de också ett intakt embryo av en jättesköldpaddsunge som var redo att kläckas, vilket var det som verkligen överraskade forskarna.

Ovanligt fynd

Att hitta förhistoriska embryon är extremt ovanligt. De sköra benstrukturerna bryts ner relativt snabbt.

Vid fyndplatsen hittades andra fossila ägg, vilket enligt forskarna pekar på att de förhistoriska sköldpaddorna, likt många av dagens, också byggde bon att lägga ägg i, skriver National Geographic.

Raul Diaz, reptilbiologen vid University of California, säger till tidskriften att det troligtvis var det tjocka äggskalet som räddade embryot till eftervärlden. Skalet är nämligen fyra gånger tjockare än sköldpaddsskal i dag.

– Jag vet inte hur de tog sig ut, säger han.

Forskarna tror att arten dog ut ungefär samtidigt som merparten av de landlevandedinosaurierna för ungefär 65 miljoner år sedan.

Fossiler av dinosaurier som levde 115 miljoner år sedan