Oskar Björklunds förslag var ett av tiotusentals som skickades in till den ideella barnrättsorganisationen Majblomman förra året. Sedan har det vinnande förslaget valts ut genom framröstning i Majblommans app.
– Det känns väldigt roligt och coolt för det är så många som kommer att sälja den här majblomman. Det känns jättebra och roligt för det är bra att hjälpa andra barn, säger Oskar vid avtäckningen av majblomman.
Själv kallar han blomman för ”Ägget” eftersom det var just ägg som var inspirationen bakom allt.
– Jag var väldigt hungrig så jag tänkte på ett stekt ägg. Och det var det som det blev. Jag tycker om stekt ägg, jag åt det till frukost i dag bara för att driva med mig själv, säger Oskar Björklund.
Den första skulpturen som årets affisch
Under avtäckningen av majblomman visades även årets majblomme-affisch, designad av tolvåriga Jafar Alhomsi från Malmö.
Vanligtvis brukar årets affisch vara en målning eller en teckning, men det här året är det en färgstark skulptur gjord av lera.

Jafar förklarar vad det är vi ser på bilden.
– Här har du flera papegojor av olika sorter. De ska representera Sveriges barn från olika kulturer, berättar Jafar Alhomsi och fortsätter:
– Sen finns det en majblomma i mitten som de luktar på. Draken ska representera majblomman för den hjälper barn och skyddar dem.
Målet med försäljningen av majblomman är att samla in pengar för att hjälpa barn som är ekonomiskt utsatta. På grund av pandemin har det satts käppar i hjulet för Majblommans organisation de senaste åren.
– 2020 var en total knockout för att vi inte kunde sälja några majblommor överhuvudtaget. Vi fick snabbt ro ihop en digital blomma och då fick vi in drygt 11 miljoner kronor. Ett normalt år brukar vi få in mellan 65 och 70 miljoner kronor. Så från det till 11 miljoner, det är ett dråpslag , säger Liv Mandell Major, pressekreterare för Majblomman.

Förra året fanns det heller ingen fysisk försäljning. I stället kunde man beställa hem en majblomma med post genom barnens webbutiker.
I år är planen att det kommer att finnas både fysisk och digital försäljning genom barnens webbutiker i majblommans app.
– Det ser ljust ut. Vi har ju erfarenhet av att samla in pengar under konstiga omständigheter, säger Liv Mandell Major.