Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu kan din älskade katt hamna på frimärke

Katten Chase har spa-dag med husse – och vill inte bli störd
Nu ska katterna tävla om att få hamna på frimärken.
Foto: Pressbild Postnord / Pressbild Postnord
Tidigare arrangerade Postnord en liknande tävling för hundar, då fick man in 30 000 bidrag.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

För två år sedan fick Sveriges hundar chansen att pryda ett frimärkshäfte. 

I år har det blivit katternas tur att tävla om en plats på ett frimärke.

– Katter har alltid varit älskade och betydelsefulla i hemmen, säger Kristina Olofsdotter, chef för Postnord Frimärken.

När Postnord anordnade en tävling där hundägare fick skicka in bilder i hopp om att få se sin pälskling på ett frimärke resulterade det i hela 30 000 bidrag.

Nu har det blivit dags för katterna att ge sig in i tävlingen.

– I vårt arbete med frimärken är det viktigt för oss att lyssna till svenska folkets önskemål, och med tanke på engagemanget förra året känns årets kattfrimärkstävling som en självklarhet. Det har kommit in många kattförslag till Postnords frimärksråd inte minst det senaste året, säger Kristina Olofsdotter, chef för Postnord Frimärken, i ett pressmeddelande.

– Katter har alltid varit älskade och betydelsefulla i hemmen, men vi vet också att det finns en problematik med exempelvis hemlösa katter. Med dessa frimärken vill vi dela med oss av och uppmärksamma några av landets många fantastiska katter.

Ska representera olika katter

Postnords frimärksråd kommer att välja ut fem vinnande katter och för att motiven ska representera olika typer av katter kommer Sveriges kattklubbars riksförbund att medverka i urvalsprocessen.

– Svenska kattägare är ofta mycket engagerade i sina djurs liv och tillvaro, vilket inte minst illustreras genom de många kattkonton som kattägare skapat på sociala medier. Därför är jag helt säker på att att många kommer att tycka att den här tävlingen är både rolig och inspirerande. I vår bedömning kommer vi att utgå från hur katten ser ut att må, om den på något sätt utmärker sig och, givetvis, den skriftliga motiveringen.

Se mer: 

Kungen ser en katt – avbryter intervjun