Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lammet Måns och hunden Tage är bästa kompisar

Hittade bästa vän i hunden Tage
Med blöjbyte och flaskmatning är det fullt upp att ta hand om lilla Måns. Men familjen får hjälp av hunden Tage.
Foto: Johanna Berglund
Tage och Måns vilar gärna tillsammans.
Foto: Johanna Berglund
När Måns föddes stöttes han bort av sin mamma. Så han fick komma in till familjen.
Foto: Johanna Berglund

Ett litet lamm nosar nyfiket på sin nya bästis, hunden Tage, och lägger sig och vilar bredvid honom. Måns är bara en vecka gammal men tar redan Instagram med storm.

– Uppmärksamheten är galen, men det är ju så gulligt så förstår den, säger influencern och nyblivna flasklamms-mamman Johanna Berglund.

I mitten av april skulle en tacka på familjen Berglunds gård i Broddarp i Herrljunga ha lamm. När Johanna Berglund, 32, kom in till tackan såg hon att ett lamm fötts. Längre bort låg en svart klump.

– Jag tänkte å nej en är död. Men så ruskade jag om honom och märkte hur han kom i gång, berättar hon.

Det lilla lammet var bara en tredjedel så stor som det andra. Men han kvicknade till och fick i sig lite råmjölk. Men efter en timme började mamman stånga på det lilla lammet, hon stötte bort honom. 

– Eftersom han var så liten klarade han inte hur hon stångade. Och jag klarade inte av att naturen skulle sköta sitt, så jag tog in honom och han fick bo inne hos oss, säger Johanna.

Nya bästisen

Nu är Måns över en vecka gammal. Och bredvid honom i soffan vilar en karamellbrun bästis i form av hunden Tage, som direkt tog sig an det nyfödda lammet. 

– Så fort jag kom in med lammet började Tage slicka på honom och gjorde honom ren. Och när katten kom in gick Tage till attack och visade direkt att det här är min kompis. Sedan dess har Tage haft full koll på Måns, säger Johanna.

Tage tog hand om Måns så fort han kom in och deras gulliga vänskap fyller Johanna Berglunds instagram med meddelanden.
Foto: Johanna Berglund

Måns har under sina första dagar i livet redan sett en hel del av världen. Eftersom närhet och värme viktigt för alla nyfödda, så har det lilla lammet fått hänga med Johanna tätt intill i jackan lite överallt: till Ica, på restauranger promenader. 

– Alla ler och blir så glada när han sticker fram sitt lilla huvud. Jag var lite orolig, för jag tycker själv inte man ska ha djur under onormala förhållanden, men i det här fanns inget alternativ kände jag. 

Varför Måns stöttes bort vet man inte. Men en vecka gammal och med massa matande från hela människofamiljen med barnen Hugo, 10, och Melker, 8, i spetsen verkar han må fint, säger Johanna Berglund.  

– Det kan väl vara något fel på honom som vi inte vet om, men han verkar må väldigt bra. Vi har provat att ta tillbaka honom med olika tackor, men han tror nog jag är hans mamma nu och skriker bara efter mig så då får det vara så. 

Johanna har jobbat som influencer på heltid sedan tre och ett halvt år tillbaka. Vi har event och prästgård med besöksnäring och boende. Men djuren och allt med gården sköter familjen på fritiden.
Foto: Johanna Berglund
Varför Måns stöttes bort vet inte familjen, men han verkar må bra.
Foto: Johanna Berglund

Följarna älskar sötchocken

Johanna Berglund jobbar heltid som influencer, med sina 89 000 följare på Instagramkontot ”Snickargladjen” är hon redan van vid uppmärksamhet. Men efter att Måns kom till världen började hon lägga ut bilder och filmer på honom har inkorgen svämmat över. 

– Det är helt galet, jag får säkert 300 till 500 dm:s om dagen med folk som skriver och tycker att det är fantastiskt hur vi har det och om Måns. Och jag kan verkligen förstå det, även om det så klart finns baksidor, som att vara uppe hela nätter och vaka över tackorna. Men samtidigt gör jag ingenting som inte andra får och gårdsägare gör, säger hon.

Måns blir kvar hos familjen

I tisdags stöttes ett till lamm bort från en tacka på gården. Frank heter han. Nu bor Måns och Frank inne hos fåren, men flaskmatas tills de är två månader gamla och kan börja beta. Och Måns kommer fortsätta dyka upp i sociala medier, säger Johanna Berglund.

– Såklart, han kommer inte alltid vara lika söt bara. Vi kommer kastrera honom så han kan vara med tackorna. Vi sa direkt att överlever du Måns får du vara kvar här tills du dör av ålderdom.

Familjen har får främst för bete. Men blir det baggar skickas de på slakt då de stångar ihjäl varandra. Men Måns kommer få stanna kvar hos familjen tills han dör naturligt.
Foto: Johanna Berglund
Foto: Johanna Berglund

Hunden Wilda försvann – kom hem efter sju år

Hundens glädje – återförenas med husse i krigshärjade Butja