Jack, 17, har öppnat 15 butiker på egen hand

Kom på idén när han var 14
Jack Berggren har öppnat upp sin 15:e butik.
Foto: Privat

Jack Berggren startade upp butikskedjan 24food när han var 15 år.

Nu, knappt två år senare, har konceptet expanderat – och den obemannade butiken finns på flera ställen runtom i Sverige.

– Jag vill öppna så många som möjligt hela tiden, berättar den nu 17 åriga entreprenören Jack Berggren.

När Jack Berggren var 14 år gammal fick han på idén om att starta en obemannad butik. Det var efter en sommar med kioskverksamhet som Jack insåg intresset av att kunna köpa livsmedelsprodukter där han bodde – eftersom utbudet av mataffärer var väldigt litet.

Tanken blev till verklighet och 2019 öppnade han butikskedjan 24food – en livsmedelsaffär utan personal.

– Jag gick ju i skolan höst, vinter och vår så jag försökte komma på en idé och resultatet blev den här kombinationen, berättar Jack Berggren.

Har öppnat 15 butiker

Efter ungefär två år har konceptet expanderat – och i dag finns Jacks obemannade butik på 15 platser runtom i Sverige. Kunderna får tillgång till livsmedelsaffären via en app och sedan är det bara att handla i butiken som är öppen 24 timmar om dygnet. 

– Vi har fått riktigt bra respons. I början kan vissa kunder vara lite kritiska, men när de sedan får hjälp med hur det fungerar är dom där varje dag. Det är riktigt kul, säger Jack Berggren och forstätter:

– Vi öppnar inom kort i Norrland och visionen är att vi ska finnas från Ystad till Haparanda. Jag vill öppna så många som möjligt hela tiden.

Tar upp en hel del av fritiden

Jack Berggren lägger flera timmar av sin fritid på konceptet, både innan och efter skolan, – och planen är att han ska jobba med 24food på heltid efter han tagit studenten.

– Jag gör mitt bästa och det finns en väldigt stor potential. Vi har gjort ett enkelt system samtidigt som vi har lyssnat på kunderna och det har varit väldigt uppskattat, säger Jack.

Han vill även få andra att öppna butiker, som franchise, på ännu fler orter i landet.

Kompisarna jobbar ideellt – delar ut mat till behövande

I månaden räddar de 12 ton enligt Michaël Gayet.