Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här hoppar Reidar, 86, fallskärm: ”Underbart”

Invånarna på helspänn efter explosionen i Nashville.
Förra helgen gjorde Reidar Zackrisson sitt tredje fallskärmshopp, vid 86 års ålder.
Foto: Privat / Privat
Instruktören Oscar Cottrell, vid fallskärmsklubben Dala i Borlänge, talar med Reidar Zackrisson inför 86-åringens tredje fallskärmshopp.
Foto: Privat / Privat
Det är viktigt att fallskärmen sitter som den ska inför hoppet.
Foto: Privat / Privat
En glädjestrålande Reidar Zachrisson har tagit mark efter sitt tredje fallskärmshopp.
Foto: Privat / Privat

Förra helgen tog Reidar Zackrisson, 86, ett skutt ut från flygplanet på 3 000 meters höjd och föll fritt en kilometer innan fallskärmen vecklades ut.  

En välkommen nystart efter ett trist år i karantän. 

– Det är så underbart vackert och spännande i luften. En adrenalinkick utan dess like, säger Reidar Zackrisson om sitt tredje hopp i ordningen. 

Dalarnas tidningar har tidigare berättat om Reidar Zackrisson och hans fallskärmshopp med fallskärmsklubben Dala i Borlänge. 

En knapp vecka senare låter 86-åringen fortfarande lyrisk när han talar om hoppet. 

– Det är den största händelsen i mitt liv att hoppa fallskärm. Det är så underbart vackert och spännande i luften, säger Reidar Zackrisson som är bördig från Hällefors i Örebro. 

Nästa hopp kan bli när Reidar fyller 90 år

Det är hans tredje fallskärmshopp med instruktör i ordningen. Debuten skedde när han var 75 år och det andra hoppet när han var 80. 

Det tredje fallskärmshoppet var planerat att äga rum förra året när han fyllde 85 – men fick skjutas fram på grund av karantänsrestriktionerna under coronapandemin. 

– Vi får se om det blir ett till hopp om fyra år när jag fyller 90, säger Reidar Zackrisson. 

Reidar: ”Det är en enorm spänning”

Han har fått höra att han är för gammal för att hoppa men det örat lyssnar han inte på. Och han känner ingen rädsla varken innan eller under hoppen. 

– Jag tycker om äventyr. Men det är en enorm spänning när man sitter på 3 000 meters höjd och ska hoppa ner. Jag är inte rädd. Men det är en adrenalinkick utan dess like, säger Reidar Zackrisson som känner sig trygg med sina instruktörer. 

Hur känns det att falla genom luften? 

– Man sitter i knä på instruktören och sedan är det fritt fall i 1 000 meter och man kommer upp i en hastighet av 200 kilometer i timmen. När han löste ut skärmen kändes det som man far uppåt i stället. Oerhört roligt. 

Samtidigt är Reidar Zackrisson i väldigt bra form för att vara 86 år. 

– Det är inte många i min ålder som har min fysik. Jag kan inte löpa längre men jag går 2,4 mil i veckan. Har man god fysik så har man god psykisk balans också, och det är viktigt. Alla borde försöka hoppa fallskärm. 

Man hoppade fallskärm från 13-våningshus i Solna

En man hoppade fallskärm från 13 våningshus i Solna.