Grävde i trädgården – hittade miljardsafir

Hittade mystiskt djur – trodde det var plastbit.
En annan, betydligt mindre, safir hittad i Sri Lanka.
Foto: Shutterstock

En man på Sri Lanka grävde en ny brunn i sin trädgård i fjol när han stötte på patrull.

Flera märkliga stenar var i vägen, och däribland en som vägde 510 kilo, och mannen kontaktade sin lokala juvelhandlare.
Ett år senare fick han besked att det rörde sig om en safir.

– Jag har aldrig sett en så stor förut. Den blev förmodligen till för 400 miljoner år sedan, sa gemmologen Gamini Zoysa, till BBC tidigare i somras.

Av säkerhetsskäl vill de inte berätta vem det var som hittade stenen, eller var den hittades. Men att det hittats en safir på 2,5 miljoner karat som är värderad upp till en miljard kronor på Sri Lanka i fjol, stämmer, rapporterar BBC.

– Personen som grävde brunnen sa till oss att han hade hittade några ovanliga stenar. Sedan hittade vi den här enorma stenen, sa juvelhandlaren Gamage till BBC tidigare i somras.

Stenen hittades i fjol. Efter ett år där de putsade och tvättade stenen, något som beskrivs som en nödvändighet, kunde de äntligen göra lite tester.

Det var då det visade sig att det rörde sig om en safir.

– Jag har aldrig sett en så stor förut. Den blev förmodligen till för 400 miljoner år sedan, säger gemmologen Gamini Zoysa, till BBC.

Stenen kan hamna på museum

Vad som kommer hända med stenen nu är ännu inte fastställt. Klart är i alla fall att den kommer säljas, men hur, och till vem, vet man ännu inte.

– Det är en särskild sten, förmodligen den största i världen. Givet storleken och värdet så tror vi att en privat samlare eller ett museum kommer vara intresserade, säger Thilak Weerasinghe, generalsekreterare för den nationella sten- och juvelmyndigheten på Sri Lanka, till BBC.

En äldre kvinna i Ohio förvarade pengar i sin frys. Något som hennes barnbarn inte visste om när de hjälpte henne att städa.