Genrebild från Palmyra i Syrien. Foto: KASSEM HAMADE
Genrebild från Palmyra i Syrien. Foto: KASSEM HAMADE

Poserade med döda – nu åtalas mannen

Publicerad

En man från Stockholmsområdet som stred för den syriska armén lät sig fotograferas när han poserade med döda eller svårt skadade människor.

– Det anses vara en allvarlig kränkning av den personliga värdigheten och därmed brott mot Genèvekonventionen, har åklagaren Henrik Attorp tidigare sagt. 

Nu åtalas 32-åringen vid Södertörns tingsrätt, misstänkt för folkrättsbrott.

Brottet ska ha begåtts i januari 2014 och har inneburit "en allvarlig kränkning av den personliga värdigheten och därmed ett brott mot den internationella humanitära rätten", skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Det gäller posering, att man låter sig posera i en video och fotograferas med döda och skadade människor, har åklagaren Henrik Attorp tidigare sagt till Expressen

 

LÄS OCKSÅ: Poserade med döda – man misstänks för folkrättsbrott i Syrien

 

Genrebild från Raqqa i Syrien.Foto: MAGDA GAD

 

Mannen flydde senare Syrien och kom till Sverige 2015 för att söka asyl. Polisen fick ögonen på honom sedan privatpersoner tipsat om fotografierna.

Enligt åklagaren har mannen låtit sig fotograferas i krigspropagandasyfte. Mannen har enligt häktningspromemorian medgett att det är han på bilden, men att han tvingats till det av sina befäl.

"Förödmjukande och nedsättande behandling", enligt åtalet

I stämningsansökan, som inkom till Södertörns tingsrätt under torsdagen, skriver kammaråklagare Henrik Attorps bland annat:

"NN" (den misstänkte, red:s anm.) har tillsammans och i samförstånd med andra vid ett tillfälle någon gång i slutet av januari 2014 i närheten av Damaskus, Syrien, utsatt i vart fall fem enligt allmän folkrätt skyddade personer tillhörande motpartens väpnade styrkor alternativt civilbefolkningen för förödmjukande och nedsättande behandling, ägnad att allvarligt kränka den personliga värdigheten."

Enligt åklagaren har mannen låtit sig fotograferas i krigspropagandasyfte. Foto: OLLE SPORRONG

Åklagaren: Bilden togs i propagandasyfte

Vidare står det i stämningsansökan: den misstänkte 32-åringen poserat på bild med personer som "placerats liggande bredvid och delvis på varandra på ett förnedrande sätt" – med ena foten på ett av offrens bål.

Enligt åklagarens misstankar har den misstänkte varit medveten om att bilden togs "i syfte att spridas som en del i den syriska statens krigspropaganda."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag