Poseners advokat: Vi som tog initiativet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Anne Bang

Expressens avslöjade att polis och åklagare hört Joachim Posener. 

Nu bekräftar åklagaren mötet - och berättar att "Trustormannen" själv ville möta polisen. 

- Det var vi som tog initiativet till just det här förhöret. Vi vill att utredningen ska avslutas, säger hans advokat Leif Gustafson.

1997 gick Joachim Posener under jorden. Det var efter att den så kallade Trustorhärvan avslöjats och Joachim Posener pekats ut som mannen bakom plundringen av bolaget.

 Av rädsla för att åtalas flydde Posener utomlands.

 Hans skuld till staten uppgår numera till 23,5 miljoner kronor och genom åren har han flera gånger varit nära att åka fast.

Vill avsluta utredning

 I går kunde Expressen avslöja att polis och åklagare kommit i kontakt med Posener. I tisdags träffade han den svenska rättsapparaten på ambassaden i Bryssel. Men det var inte svenska myndigheter som hade spårat upp Joachim Posener -  det var han själv som tog kontakten.

 - Ja, det pågår en utredning och vi tog initiativet till just det här förhöret det gjorde vi, säger hans advokat Leif Gustafson till Expressen.

 Är det för att Joachim Posener vill komma tillbaka till Sverige?

 - Jag vill inte kommentera om det är för att han vill komma hem. Men han vill i vart fall ha undanstädat allt som kan tänkas ställa till problem, säger Gustafson.

 Han förklarar att Joachim Posener inte anser sig ha gjort något fel.

 - Vi vill att utredningen ska avslutas, säger Leif Gustafson.

 Advokaten bekräftar att Joachim Poseners pass har gått ut. Det innebär, enligt Leif GW Persson, professor i kriminologi, att Posener inte bara har svenskt medborgarskap.

 - Han måste ha något annat medborgarskap. Jag har aldrig hört talas om någon som hållit sig undan så länge, det är utomordentligt ovanligt, säger Leif GW Persson.

Besked i december

 På plats under förhöret i Bryssel fanns Berndt Berger, statsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm. Han bekräftar att man träffat Posener.

 - Det är inga fler förhör inplanerade utan nu väntar vi på åklagarens bedömning av det som Joachim Posener berättat och vi tror att vi får ett besked i december, säger Leif Gustafson, advokat.

 Nu överväger åklagaren om Joachim Posener ska åtalas för oredlighet i konkurs. Det handlar om att pengar som Posener fått in genom en intervju med TV3 och sin bok "Internationellt efterlyst" inte har gått till konkursboet -  vilket de borde.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.