Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Posener i förhör

FÖRHÖRD I BRYSSEL. I tisdags träffade Joachim Posener svensk polis och åklagare. Förhöret skedde här, på svenska ambassaden i Bryssel. Foto: Erik Luntang / Eup-Images
Här på svenska ambassaden i Bryssel har svensk polis och åklagare för första gången förhört Joachim Posener.
Mötet med den misstänkte ekobrottslingen skedde i största hemlighet.
Posener har gäckat den svenska rättvisan - i över tolv år.

FAKTA

HÄRVAN SOM SKAKADE FINANSSVERIGE


Avslöjades 1997: Det var 1997 som den så kallade Trustorhärvan avslöjades. Investmentbolaget Trustor hade då plundrats på cirka 600 miljoner kronor av sina tillgångar. Hjärnan bakom den fräcka kuppen ansågs vara den då 31-årige Joachim Posener. Posener hade tidigare samma år släppts fri efter att ha avtjänat ett sexårigt fängelsestraff för bedrägerier begångna i Danmark.

Lord Moyne friades: Enligt misstankarna slog sig Posener ihop med sin kusin Thomas Jisander, Peter Mattson, sonen till en rik företagare, och den excentriske britten Jonathan Guinness alias Lord Moyne. Lord Moyne, som tidigare hade suttit i styrelsen för den irländska familjeägda bryggerijätten Guinness, var den som tack vare sin börd skulle öppna alla dörrar och göra bedrägeriet möjligt. Lord Moyne friades i den uppmärksammade rättegången i Stockholms tingsrätt. Jisander och Mattson fick fleråriga fängelsestraff men friades senare av hovrätten.

Nedlagd förundersökning: I oktober dömdes dock Thomas Jisander av hovrätten i ett annat mål med koppling till Trustor. Domen blev 1,5 års fängelse för anstiftan till grov förskingring. Enligt domen hade Jisander sett till att cirka 20 miljoner kronor förts över från Trustor till några stiftelser i Liechtenstein som han själv kontrollerade. Domen är överklagad till Högsta domstolen. I dag är den förundersökningen mot Posener nedlagd sedan brottet preskriberats.

Sammanställning: Peter Thunborg

Han är en av Sveriges mest omtalade ekobrottslingar - ökänd för sin inblandning i det största finansbedrägeriet i Sverige genom tiderna.
Trustorhärvan briserade 1997 och Posener, som påstås vara hjärnan bakom plundringen av bolaget, gick under jorden.
Han har aldrig kunnat ställas inför rätta eftersom polisen inte har vetat var han finns. I perioder har det funnits misstankar om att han gömt sig i Marbella.

Erkänner att han haft tur

Polisen, vittnen och medier har sedan dess uppgett att Posener rymt till Brasilien, Barbados, Irak, Israel, Storbritannien - och Sverige.
Genom åren ska han ha bytt både utseende och identitet. I boken "Internationellt efterlyst" har han skrivit om hur han ständigt ser sig om över axeln och aldrig stannar länge i samma stad.
Flera gånger har han varit nära att åka fast. Bland annat har han tagits av polisen i Spanien och Argentina:
"Jag var övertygad om att det var mig, Joachim Posener, som de var ute efter och att de mycket väl visste vem de hade att göra med."
Han erkänner i boken att han haft turen på sin sida:
"Jag tar inte med mig någon plånbok och ser till att jag inte har med mig något nedtecknat som kan visa min identitet eller var jag bor."
Men nu har Posener alltså haft ett första möte med dem som jagar honom.
I tisdags träffade han företrädare för den svenska rättsapparaten. Förhöret hölls i största hemlighet i ett rum på svenska ambassaden i Bryssel.
GÖMD SEDAN 1997. Joachim Posener påstås vara hjärnan bakom Trustorhärvan, som briserade för tolv år sedan Foto: Anne BangMisstankarna mot den nu 45-årige Posener gäller oredlighet mot borgenär. Brottet ska ha begåtts 2004 då TV3 enligt uppgift betalade 500000 kronor för en exklusiv intervju med Posener som då var internationellt efterlyst och befann sig på flykt.
Problemet var att Joachim Posener då var försatt i personlig konkurs. Poseners arvode skulle alltså ha gått in till hans konkursbo, vilket inte skedde.
- Jag tror inte det skulle gynna min klients intressen om jag kommenterade vad som kom fram under förhöret, säger Poseners försvarsadvokat Leif Gustafson.
- Det enda jag kan säga är att jag tror att förutsättningarna kan komma att ändras ganska snart, säger han.

"Polisen har många idéer"

Leif Gustafson vill inte utveckla vad han menar. Men det kan tolkas som om han anser att misstankegraden inte når upp till den nivå som krävs för att brottet ska klassas som grovt. Om så sker kommer förundersökningen att läggas ner på grund av preskription.
I TV3-intervjun 2004 fick Posener frågan:
Har du skaffat ny identitet, nytt namn och nytt körkort?
- Vem vet... Sånt där är olagligt, svarade han.
- Polisen har många idéer om olika identiteter, men de har inte ofta rätt. Det är klart: jag kallar mig för något annat. Det är bara att läsa några deckare och tänka lite - det är inte så svårt.

23,5 miljoner i skuld

Joachim Posener menar att han är oskyldig till anklagelserna om medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till grov förskingring. Om varför han då valde ett liv på flykt har han sagt:
- Jag hade inte lust och ork att komma hem och försvara mig för något som jag inte har gjort. Jag reste till en annan plats och klippte mina kreditkort och så gick tiden.
I dag uppgår Poseners skulder till svenska staten till närmare 23,5 miljoner kronor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!