Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Portas från UD efter pris till Snowden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Visselblåsaren Edward Snowden får det alternativa Nobelpriset, Right Livelihood-priset. 

Men utnämningen uppges ha lett till att utrikesminister Carl Bildt, M, portar organisationen från UD:s lokaler, enligt SVT.

Det officiella skälet till portningen är att lokalerna har en ny säkerhetsklass. Men Ole von Uexkull, chef för priset, är övertygad om att politiska hänsyn ligger bakom.

– När man kritiserar USA så är det tydligen för känsligt, säger han. 

På onsdagen tillkännagavs det att den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden, som avslöjade NSA:s massövervakning, tilldelas Right Livelihood-priset, som brukar kallas för det alternativa Nobelpriset. 

Sedan 18 år tillbaka har priset delats ut i Utrikesdepartementets pressrum i Stockholm. 

Men nu är det slut med det. 

Tidigare i veckan fick stiftelsen Right Livelihood besked från UD om att de inte längre är välkomna i lokalerna. 

"Bildt har ingen åsikt"

Förklaringen är en ny säkerhetsklass av regeringskansliets lokaler men enligt SVT är det på grund av den kontroversiella pristagaren. 

SVT skriver att utrikesminister Carl Bildt personligen ska ha reagerat kraftigt på att Snowden får priset. 

Uppgifterna tillbakavisas av Bildt. 

– Sedan den 1 september 2014 är regeringskansliets lokaler skyddsobjekt. Det betyder att de inte på samma sätt som tidigare kan användas för den typen av evenemang. Utrikesminister Carl Bildt ska inte ha någon åsikt om att Snowden tilldelas priset. Right Livlihood är ett självständigt pris och de får ge det till vem de vill, säger hans pressekreterare Erik Zsiga. 

Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-priset, poängterar att han inte vet hur den interna diskussionen har gått på UD. 

"Tydligen för känsligt"

Men han är säker på att politiska hänsyn ligger bakom. 

– För mig är det alldeles uppenbart att det har med hederspristagaren att göra. När man kritiserar Pakistans regering så har vi UD på vår sida. Men om man kritiserar USA:s regering så är det tydligen för känsligt, säger han. 

Snowden arbetade tidigare som konsult åt den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. Förra sommaren läkte han hemliga dokument till medier som avslöjade spionmyndighetens omfattande massövervakning. 

Sedan dess har han befunnit sig på flykt i Ryssland. Han är efterlyst för spioneri i USA. 

Nu hoppas Right Livelihood att Snowden ska komma till Stockholm för att ta emot priset. 

– Vi har varit i kontakt med honom och han vill komma. Det är omöjligt för mig att spekulera i om det kommer att vara möjligt. Vi kanske får andra signaler från UD om några veckor, säger Ole von Uexkull.

Pristagarna

• Årets hederspris från Right Livelihood-stiftelsen går till Edward Snowden (USA), som läckte uppgifter om USA:s övervakning.

• Ett hederspris får också Alan Rusbridger (Storbritannien), redaktör på tidningen The Guardian som först publicerade Snowdens avslöjanden.

• Tre andra pristagare får dela lika på 1,5 miljoner svenska kronor. Det är Asma Jahangir (Pakistan) som arbetar med mänskliga rättigheter precis som pristagaren Basil Fernando och Asian Human Rights Commission (Hongkong, Kina). Även Bill McKibben och 350.org (USA) får pris för att ha mobiliserat opinionen för insatser mot klimatförändringar.

Källa: Right Livelihood (TT)

Snowden läckte om övervakning

• I juni i fjol började den brittiska tidningen The Guardian publicera avslöjanden om hur USA:s underrättelsetjänst NSA ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik i världen.

• Publiceringarna fick mycket stort genomslag. Bland annat avslöjades att den tyska förbundskanslern Angela Merkel avlyssnats av NSA, vilket försämrade de tysk-amerikanska relationerna rejält.

• Källan var Edward Snowden, som jobbat åt en underentreprenör till NSA men hoppat av. Han befann sig i Hongkong när materialet publicerades.

• I augusti samma sommar fick han tillfällig asyl i Ryssland. Nyligen fick Snowden veta att han får stanna i Ryssland i ytterligare tre år. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.