FÅR KOMMA. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blir inte bjuden på Nobelfesten på grund av sina åsikter däremot är han välkommen till kungens riksdagssupé på Slottet. Där vill han passa på att be om ursäkt för SD:s uppträdande vid riksdagens öppnande. Foto: Sven Lindwall
FÅR KOMMA. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blir inte bjuden på Nobelfesten på grund av sina åsikter – däremot är han välkommen till kungens riksdagssupé på Slottet. Där vill han passa på att be om ursäkt för SD:s uppträdande vid riksdagens öppnande. Foto: Sven Lindwall

Portad från Nobel - får äta med kungen

Publicerad
Uppdaterad
Jimmie Åkesson portas från Nobelfesten - eftersom hans åsikter strider mot prisets värderingar.
Men på kungens fest är sverigedemokraten välkommen.
På den stora riksdagssupén ska partiledaren be kungen om ursäkt.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har inte fått någon inbjudan till Nobelfesten - och är inte välkommen.
- Jag blir överraskad över att de tar ett så kontroversiellt beslut som de gör - och inte skäms över det. Det är faktiskt i Alfred Nobels namn som Nobelstiftelsen tar det här beslutet, säger Jimmie Åkesson.

"Motsatt inriktning"

Nobelstiftelsens styrelse var enig i beslutet.
- Nobelstiftelsen är en privat stiftelse som förvaltar arvet efter Alfred Nobel. En central del av detta är hans testamente där Nobels uttryckliga vilja är att inget avseende ska fästas vid någons nationalitetstillhörighet. Det var det som gjorde det första internationella priset världsberömt. Det är en central del av vårt arv.
- Och det räcker med att läsa Sverigedemokraternas principprogram för att se att partiet har motsatt inriktning, säger Nobelstiftelsens vd Michael Sohlman.
Men Jimmie Åkesson är bjuden på en annan fin tillställning: Kungaparet bjuder riksdagsledamöterna på ståtlig supé på Slottet.
Alla kommer inte att få en pratstund med statschefen, men Jimmie Åkesson tänker göra ett försök.
Samtalsämnet är givet: En ursäkt för uttåget ur Storkyrkan före riksmötets öppnande den 5 oktober.

Vill förklara sig

- Det är viktigt att säga det till kungafamiljen. Men också förklara vad det handlade om, säger Jimmie Åkesson och menar att hans partikamrater känt sig kränkta av att biskopen i Storkyrkan tog upp demonstrationerna mot främlingsfientlighet.
Tror du att kungen tog illa upp?
- Nej, det tror jag faktiskt inte. Jag tror att kungen förstod att det inte var riktat mot honom.
Jimmie Åkesson tillägger att han inte ser någon risk för att etikettsbrottet ska upprepas den här gången.
- Nej, här är det mer att man ska äta en middag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag