Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Porrskandal på Luftfartsverket

Sju personer har fått sluta på Luftfartsverket sedan det framkommit att de porrsurfat på arbetsdatorerna- i vissa fall under 75 procent av arbetstiden. Ytterligare en person har blivit anmäld misstänkt för att ha laddat ner barnporr.
- Vi är inte speciellt stolta eller glada i dag, säger Lars Röhme, informationsdirektör på Luftfartsverket.
I mars i år genomförde Luftfartsverket en säkerhetskontroll sedan kapaciteten i datanätverket sjunkit dramatiskt.
- Nätet var väldigt trögt och vi bestämde oss för att göra ett så kallat kapacitetstest. Då hittade vi saker vi helst hade sluppit, säger Lars Röhme, informationsdirektör på Luftfartsverket.
Genomgången av nätverket visade att åtta anställda systematiskt använt sina arbetsdatorer för att porrsurfa på arbetstid. I ett av fallen rör det sig om misstänkt nedladdning av barnporr.
- Vi har lämnat in en polisanmälan mot den här personen angående misstanke om nedladdning av barnporr. Han är nu föremål för en polisutredning och har valt att säga upp sig från sitt arbete, säger Lars Röhme.

"Personliga skäl"

De övriga sju har blivit uppsagda från sina tjänster.
- De är uppsagda av personliga skäl som det heter. De har uppsagda arbetade på tre ställen, två i Stockholm och ett i Norrköping. Det rör sig om både tjänstemän och sådana med enklare arbete, men jag vill inte gå in på exakt vilka arbetsuppgifter de hade, säger Lars Röhme.

Stor del av arbetstiden

Omfattningen av de anställdas porrsurfande har varit mycket stor.
- I vissa fall rör det sig om runt 75 procent av arbetstiden som ägnats åt porrsurfande, vilket innebär att de allvarligt åsidosatt sina åtaganden mot arbetsgivaren. Det är inte förbjudet att privatsurfa hos luftfartsverket, men vi har en tydlig policy och alla anställda får skriva på ett papper innan de börjar. Bland annat står det att det är förbjudet att besöka etiskt tveksamma sidor och att privatsurfande ska vara nyttobetonat och ske i mån av tid. Så har inte direkt varit fallet här, säger Lars Röhme som inte vet om verket nu ska införa striktare kontroller av de anställdas internetvanor på arbetstid.
- Vi har inte fattat beslut om det än. Men det här kanske kan tjäna som avskräckande exempel, det blir tydligt att den som gör så här inte får behålla jobbet. Det här känns väldigt tråkigt, och vi är inte speciellt stolta eller glada i dag, säger Lars Röhme.