Porrskådisen Luka Rocco Magnotta, 29, misstänks för ett brutalt mord. Foto: Scanpix
Porrskådisen Luka Rocco Magnotta, 29, misstänks för ett brutalt mord. Foto: Scanpix

Porrskådisen ska ha flytt polisen till Paris

Publicerad

Den kanadensiske porrskådisen Luka Rocco Magnotta, 29, misstänks ligga bakom det bestialiska styckmordet på den kinesiske studenten Jun Lin, 33.

Nu misstänker polisen att han har flytt till Paris.

– Vi är säkra på att han är i Frankrike, säger en poliskälla till AP.

I tisdags hittade polisen en resväska med en huvudlös överkropp på en soptipp bakom Luka Rocco Magnottas lägenhet i Montreal, Kanada. I samma veva skickades en hand till det liberala partiets kontor, och en fot till det konservativa partiets högkvarter. En av premiärminister Stephen Harpers politiska rådgivare öppnade det blodfläckade paketet med foten, uppger BBC.

Huggs med ishacka

Här i lägenheten skedde mordet.Foto: Reuters
Även om de rättsmedicinska proverna ännu inte är klara, är polisen säker på att kroppsdelarna tillhör Jun Lin – som tros ha dejtat Luka Rocco Magnotta.

En video utlagd på nätet tros visa hur Luka Rocco Magnotta har ihjäl den nakne och bundne Jun Lin med en ishacka. Personen i videon styckar även kroppen och utför sexuella handlingar med den. Mordet ska även ha inslag av kannibalism.

– Vi har rätt övertygande bevis för brottet som han har begått, säger Ian Lafreniere vid polisen i Montreal enligt nyhetsbyrån AP.

Flytt till Paris

Luka Rocco Magnotta är nu uppsatt på interpols lista över mest eftersökta.

– Det som kommer att lägga det största hindret i vägen för honom är det han använde för att förhärliga sig själv, webben, tillsammans med alla bilder vi har av honom, säger Ian Lafreniere enligt AP.

Porrskådisen tros ha utfört mordet natten till den 25 maj, och flytt till Europa dagen efter – närmare bestämt till Paris.

En högt uppsatt fransk polis säger enligt Le Monde till AP:

– Vi är säkra på att han är i Frankrike.

En annan fransk poliskälla säger dock:

– Fransk polis är inte säker på om han finns i Frankrike eller inte.

Kan vara förklädd

Luka Rocco Magnotta är även känd under namnen Eric Clinton Newman och Vladimir Romanov. Han ska ha jobbat som porrskådis och modell. Kanadensaren är cirka 1,76 meter lång med svart hår och blå ögon. Kanadensisk polis varnar för att Magnotta kan vara förklädd, kanske till kvinna.

29-åringen kopplas även till en video som lades ut på nätet 2010, där två kattungar stängs in i en plastpåse och kvävs till döds samt en orm matas med en kattunge.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag