Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Populisterna som
ska festa med SD

På fredagskvällen håller Sverigedemokraterna vad de kallar en "alternativ nobelfest" på Grand Hotel i Stockholm.Foto: Ann Jonasson
Jimmie Åkesson kommer naturligtvis vara på plats.Foto: Sven Lindwall
Václav Klaus, före detta president i Tjeckien.Foto: Konstantin Zavrazhin / GETTY IMAGES / ALL OVER PRESS / GETTY IMAGES GETTY
Även den franske högerpolitikern Nicolas Dupont Aignan kommerFoto: Christophe Saidi / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ukips förre ledare Nigel Farage.Foto: Ben Stevens / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Rolandas Paksas, före detta president i Litauen.Foto: Mindaugas Kulbis / AP
1 / 7

Flera hundra europeiska högerpopulister samlas i exklusiva Grand Hôtels lokaler i Stockholm på fredagskvällen.

Sverigedemokraterna står värdar när brexits frontfigur Nigel Farage ska hålla tal, och kontroversiella tjeckiska presidenten Václav Klaus få pris.

Grand Hôtel möts av massiv kritik för att man upplåter lokaler och personal för evenemanget, som lanserats som en "alternativ Nobelfest".

De kommer på festen

Sverigedemokraterna har enbart släppt namnen på ett fåtal gäster. Nästan samtliga officiella gäster återfinns i SD:s grupp i EU-parlamentet. Här nedan är några av de som står på den officiella gästlistan:

Nigel Farage, Storbritannien. Avgående partiledare för Ukip. Mest känd som förgrundsgestalt för brexit-sidan i folkomröstningen. Har sagt att Vladimit Putin är en av de världsledare han beundrar mest.

Václav Klaus, Tjeckien. En viktig, men kontroversiell, politiker under många år i Tjeckien. President mellan 2003 och 2013. Känd EU-skeptiker. I januari 2013 benådade Klaus cirka 7 000 fångar. Amnestin innebar bland annat att en rad gamla rättsfall om ekonomisk brottslighet från den tid då Klaus var premiärminister på 1990-talet stoppades.

Roger Helmer, Storbritannien. Företrädare för brittiska Ukip. Han har tidigare uppmärksammats för flera kontroversiella uttalanden om homosexuella, bland annat av Independent. Sitter i EU-parlamentet.

Rolandas Paksas, Litauen. Han är numera ledamot i Europaparlamentet, men var under drygt ett år - mellan 2003 och 2004 - president i Litauen. Han avsattes i riksrätt för att bland annat ha gett en rysk affärsman med misstänkta kopplingar till organiserad brottslighet litauiskt medborgarskap i utbyte mot kampanjstöd.

Nicolas Dupont Aignan, Frankrike. Högerpolitiker som är presidentkandidat i Frankrike. Har upprepade gånger efterfrågat ökat samarbete med Ryssland.

Mischaël Modrikamen, Belgien. Partiledare för det belgiska högerpopulistiska partiet Parti populaire.

Jan Roos. Partiledare för det EU-skeptiska högerpartiet VNL, Voor Nederland, som grundades först 2014.

Förberedelserna för "European Freedom Awards" har pågått under en lång tid.

På fredagskvällen äger evenemanget rum, och högerpopulister och EU-skeptiker från olika håll i Europa samlas på fredagen på femstjärniga Grand Hôtel i centrala Stockholm. Närmare 400 gäster väntas, enligt Sverigedemokraternas tidigare information.

Mångmiljonfesten bekostas av den europeiska tankesmedjan IDDE, "Initiative for Direct Democracy in Europe", och partisammanslutningen ADDE, "Alliance for Direct Democracy in Europe".

Evenemanget har lanserats som en "alternativ Nobelfest".

Och enligt SvD blir det samma meny som på den första Nobelbanketten, år 1901. En bankett som hölls på just Grand Hôtel.

De cirka 400 gästerna kommer bland annat att äta slätvarsfilé à la normande och oxfilé à l'impériale, enligt tidningen.

 

LÄS MER: SD bjuder in till alternativ Nobelfest

 

Nigel Farage: "Mer rimliga samarbetspartners än SD"

En av talarna på evenemanget är Nigel Farage, förgrundsgestalt och vinnare i brexit-omröstningen tidigare i år.

För ett par år sedan var det däremot kyligt mellan Nigel Farage och Jimmie Åkesson. Sverigedemokraterna ville då samarbeta med Dansk Folkeparti och UKIP i Europaparlamentet.

Men Nigel Farage var skeptisk, bland annat på grund av dåvarande ungdomsförbundet i Sverigedemokraterna och partiets kontakter i Europa.

– Jag sätter mina pengar på Junilistan, som var i parlamentet tidigare och som ser ut att vilja komma tillbaka. De är mycket mer rimliga samarbetspartners än Sverigedemokraterna, sa han till SvD inför valet till Europaparlamentet 2014.

Nu verkar det där vara historia. För på fredagen står de sida vid sida under en pressträff på Grand Hôtel.

Där ska också Václav Klaus finnas med. Han är på plats för att ta emot det nyinstiftade "frihetspriset".

Malena Ernman är kritisk mot festen.Foto: Alex Ljungdahl

Massiv kritik: "Man gör ett val"

På Grand Hôtels Facebooksida är protesterna massiva mot att det anrika hotellet upplåter lokaler och personal för evenemanget. Hundratals användare har satt lägsta betyg på hotellet, i syfte att förstöra de tidigare goda omdömena.

En av de som reagerat är artisten Malena Ernman.

 

 

I recensionerna på Facebook framkommer också mycket kritik mot att hotellet står värd för evenemanget.

– Det är självklart tråkigt att få ett dåligt betyg, men det är ett öppet forum där man får tycka fritt, säger Filip Odelius, Grand Hôtels marknadschef, till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.