Om branden var ett attentat är det det grövsta på lång tid, menar Expos chefredaktör Daniel Poohl. Foto: ExpoOm branden var ett attentat är det det grövsta på lång tid, menar Expos chefredaktör Daniel Poohl. Foto: Expo
Om branden var ett attentat är det det grövsta på lång tid, menar Expos chefredaktör Daniel Poohl. Foto: Expo
Sverigedemokraterna fördömer dådet i Eskilstuna men vikarierande partiledaren Mattias Karlsson vill inte kommentera Poohls utalanden. Foto: Pontus Lundahl / Epa / TtSverigedemokraterna fördömer dådet i Eskilstuna men vikarierande partiledaren Mattias Karlsson vill inte kommentera Poohls utalanden. Foto: Pontus Lundahl / Epa / Tt
Sverigedemokraterna fördömer dådet i Eskilstuna men vikarierande partiledaren Mattias Karlsson vill inte kommentera Poohls utalanden. Foto: Pontus Lundahl / Epa / Tt
Fem personer skadades i olyckan varav en allvarligt. Foto: LäsarbildFem personer skadades i olyckan varav en allvarligt. Foto: Läsarbild
Fem personer skadades i olyckan varav en allvarligt. Foto: Läsarbild
Eftersläckningsarbetet pågick under torsdagseftermiddagen. Foto: Olle SporrongEftersläckningsarbetet pågick under torsdagseftermiddagen. Foto: Olle Sporrong
Eftersläckningsarbetet pågick under torsdagseftermiddagen. Foto: Olle Sporrong

Poohl: "Islamofobi finns i vårt samhälle"

Publicerad

Moskéattacker sker inte i ett tomrum utan i ett samhälle där det finns islamofobiska stämningar.

Det säger Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo.

– Islamofobi finns i vårt samhälle, till exempel hos SD som pekar ut islam som ett stort hot mot Sverige, säger han.

I genomsnitt attackeras en svensk moské eller muslimsk bönelokal nästan varje månad, enligt Expos senaste sammanställning. Det rör sig om bränder, krossade fönsterrutor och sprejade hakkors.

– Vi är inte 100 procent säkra på vad motivet för attacken i Eskilstuna är. Men är mordbranden riktad mot en moské för att den är en moské, är det en av en lång rad attacker mot moskéer. Och den grövsta på väldigt lång tid, säger Daniel Poohl på Expo.

– Attackerna sker inte isolerat, inte i ett vakuum. Det finns ett islamofobiskt tryck i samhället som gör att förövarna tycker sig göra rätt när de genomför attacker.

"Oerhört tråkig händelse"

– Personer som tycker illa om muslimer känner vind i seglen när SD går framåt och när de hittar platser på nätet där islamofobin flödar fritt. Många aktiva SD-are finns på den här typen av sajter som underblåser hatet mot muslimer, säger han.

Sverigedemokraterna fördömer dådet i Eskilstuna, men väljer att inte kommentera Daniel Poohls uttalanden.

– Oavsett motiv och vem som ligger bakom är det en oerhört tråkig händelse. Brott som syftar till att begränsa människors möjlighet att mötas, uttrycka tro och politisk uppfattning är extra allvarliga. Alla invånare måste kunna veta att deras liv och egendom skyddas av samhället och rättsväsendet måste få de resurser som krävs för att upprätthålla det skyddet och straffa dem som försöker undergräva tryggheten i samhället, säger SD:s partiledare Mattias Karlsson.

Opinion över hela Europa

Daniel Poohl förklarar att attacker mot moskéer sker för att förövarna vill ha bort muslimer och islam från samhället, för att de anser att islam inte har någon plats i landet. En sådan opinion finns över hela Europa.

– Det är inte alltid medlemmar i små högerextremistiska organisationer som genomför de här attackerna. Det kan röra sig om människor i utkanten av grupperna eller personer som konsumerar deras budskap, säger Daniel Poohl.

 

FOTNOT: Senare visade det sig att branden inte vart anlagd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag