Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Poohl: "Islamofobi finns i vårt samhälle"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Om branden var ett attentat är det det grövsta på lång tid, menar Expos chefredaktör Daniel Poohl.
Foto: Expo
Sverigedemokraterna fördömer dådet i Eskilstuna men vikarierande partiledaren Mattias Karlsson vill inte kommentera Poohls utalanden.
Foto: Pontus Lundahl / Epa / Tt
Fem personer skadades i olyckan varav en allvarligt.
Foto: Läsarbild
Eftersläckningsarbetet pågick under torsdagseftermiddagen.
Foto: Olle Sporrong

Moskéattacker sker inte i ett tomrum utan i ett samhälle där det finns islamofobiska stämningar.

Det säger Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo.

– Islamofobi finns i vårt samhälle, till exempel hos SD som pekar ut islam som ett stort hot mot Sverige, säger han.

I genomsnitt attackeras en svensk moské eller muslimsk bönelokal nästan varje månad, enligt Expos senaste sammanställning.  Det rör sig om bränder, krossade fönsterrutor och sprejade hakkors.

– Vi är inte 100 procent säkra på vad motivet för attacken i Eskilstuna är. Men är mordbranden riktad mot en moské för att den är en moské, är det en av en lång rad attacker mot moskéer. Och den grövsta på väldigt lång tid, säger Daniel Poohl på Expo.

– Attackerna sker inte isolerat, inte i ett vakuum. Det finns ett islamofobiskt tryck i samhället som gör att förövarna tycker sig göra rätt när de genomför attacker.

"Oerhört tråkig händelse"

– Personer som tycker illa om muslimer känner vind i seglen när SD går framåt och när de hittar platser på nätet där islamofobin flödar fritt. Många aktiva SD-are finns på den här typen av sajter som underblåser hatet mot muslimer, säger han.

Sverigedemokraterna fördömer dådet i Eskilstuna, men väljer att inte kommentera Daniel Poohls uttalanden.

– Oavsett motiv och vem som ligger bakom är det en oerhört tråkig händelse. Brott som syftar till att begränsa människors möjlighet att mötas, uttrycka tro och politisk uppfattning är extra allvarliga. Alla invånare måste kunna veta att deras liv och egendom skyddas av samhället och rättsväsendet måste få de resurser som krävs för att upprätthålla det skyddet och straffa dem som försöker undergräva tryggheten i samhället, säger SD:s partiledare Mattias Karlsson.

Opinion över hela Europa

Daniel Poohl förklarar att attacker mot moskéer sker för att förövarna vill ha bort muslimer och islam från samhället, för att de anser att islam inte har någon plats i landet. En sådan opinion finns över hela Europa.

– Det är inte alltid medlemmar i små högerextremistiska organisationer som genomför de här attackerna. Det kan röra sig om människor i utkanten av grupperna eller personer som konsumerar deras budskap, säger Daniel Poohl.


FOTNOT: Senare visade det sig att branden inte vart anlagd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.