Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pontus räddade Linns farmor efter olyckan

<p>Linns farmor Britt var inblandad i mc-olycka. Då dök hjälpen upp i form av Pontus, 27.</p>Foto: Privat
Pontus Wickberg, 27, satt och höll Britts huvud stabilt tills ambulansen kom fram.Foto: Privat

När Britt Andersson, 75, var inblandad i en mc-olycka kom studenterna på skogsmästarprogrammet i Skinnskatteberg till undsättning.

En av Britts hjältar är Pontus Wickberg, 27, som satt och höll Britts huvud stabilt tills ambulansen kom fram.

– Det är tack vare honom som min farmor kan gå i dag, säger Linn Andersson, 23, barnbarn till Britt.

I onsdags var Britt Andersson, 75, och hennes man inblandad i en motorcykelolycka på Grönsinkavägen mellan Österfärnebo och Horndal.

Bakom deras motorcykel fanns bilar med studenter på skogsmästarprogrammet i Skinnskatteberg som hade varit på studiebesök i trakterna.

– Vi såg en man och en kvinna som låg i diket med sin motorcykel, så vi stannade till, säger Pontus Wickberg, 27.

Han och klasskompisarna begav sig ut ur bilarna och försökte hjälpa det skadade paret. Pontus, som har fått utbildning i första hjälpen för flera år sedan, fokuserade på Britts nacke.

– Jag mindes hur viktigt det var att stabilisera nacken. Jag var framme hos henne och hon sa då att hon hade domningar i armar och ben, så jag satte mig på knä bakom henne och höll i hennes huvud så att det var stabilt.

"Hon hade troligtvis blivit förlamad"

De andra klasskompisarna rörde sig längs landsvägen för att kunna ringa ambulans, då mobiltäckningen var dålig vid olycksplatsen.

– Det var inte så att jag var ensam i det här, utan vi alla hjälptes verkligen åt och gjorde så gott vi kunde. Det är viktigt att man agerar fort och rätt, säger Pontus Wickberg.

Pontus satt med Britt Andersson tills ambulansen till slut kom fram.

På sjukhuset var läkarna imponerade över Pontus och klasskompisarnas arbete på olycksplatsen. Linn Andersson, 23, barnbarn till Britt, hjälpte därför sin farmor att efterlysa den då okända hjälten.

– Det är ju tack vare honom som min farmor kan gå i dag, annars hade hon troligtvis blivit förlamad, säger Linn.

"Det var en självklarhet"

Linn publicerade ett inlägg på Facebook där hon beskrev händelsen och efterlyste de okända hjältarna. Den delades över 5 000 gånger.

"Du ska veta att tack vare att du satt och höll farmors huvud stabilt till ambulansen kom så kan hon i dag gå! Hon och alla vi andra är evigt tacksamma!!! Du är en hjälte! Hjälp oss gärna dela detta så denna fantastiska kille får veta vilken insats han gjorde", skrev Linn.

Till slut hörde Pontus av sig – och glädjeruset hos både farmor Britt och barnbarnet Linn var ett faktum.

– Farmor var ju alldeles till sig hon också, så nu har jag hjälpt henne att lägga till honom på Facebook. Jag hoppas ju att de någon gång ska träffas, säger Linn.

Pontus är ödmjuk inför hyllningarna han fått i sociala medier.

– Det var ett lagarbete med flera i min klass. Jag är glad att vi kunde hjälpa till, det var en självklarhet för oss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.