Pontus Lindén Käll (med advokaten Stefan Persson) erkände ­under rättegången i Attunda tingsrätt i går att han högg ihjäl sin flickvän Ellinor Galerius.
Pontus Lindén Käll (med advokaten Stefan Persson) erkände ­under rättegången i Attunda tingsrätt i går att han högg ihjäl sin flickvän Ellinor Galerius.

Pontus, 25, erkänner dödshuggen

Publicerad

Här erkänner Pontus Lindén Käll, 25, i rätten dödshuggen mot flickvännen Ellinor Galerius, 23:

- Pang! Pang! Två snabba - sen är det svart.

Svartsjuka i kombination med stora mängder starköl misstänks ha fått Pontus Lindén Käll att attackera sambon och flickvännen Ellinor Galerius med kniv på kvällen den 28 januari.

Hon höggs till döds med två hugg. Ett i bröstet, ett i ryggen.

När polisen kom till parets hus på natten låg den unga kvinnan död på mage - med knivbladet instucket i ryggen.

- Som jag ser det kan det inte bli tal om någon annan rubricering än mord, säger åklagaren Ewa Tvengström.

I går i rätten berättade den 25-årige elevassistenten om parets sista timmar tillsammans. Om deras stormiga förhållande, hans svartsjuka - och parets sista timmar tillsammans.

Puttade bort Ellinor

Redan på dagen, när de besökte en restaurang i Åkersberga centrum, började paret tjafsa:

- Jag ville dra därifrån så att vi inte skulle bråka mer, säger han i rätten.

- Jag var svartsjuk. Jag har betett mig svartsjukt.

När de kom hem till det lilla huset de hyrde i Svinninge fortsatte hans öldrickande - och bråket. Han vill tillbaka till Åkersberga - och dricka mer öl.

Men Ellinor ville vara kvar hemma.

Sedan kulminerade bråket.

Han berättar i rätten:

- Hon håller i en kniv och går mot mig. Jag puttar bort henne. Hon flyger och studsar tillbaka mot mig. Jag lyckas få tag i kniven.

Sen går allt blixtsnabbt, enligt 25-åringen:

- Pang! Pang! Två snabba - sen är det svart.

- Jag hugger henne mot magen. Men bilden av huggen är luddiga. Jag kommer inte ihåg vad jag tänkte.

Samtidigt erkänner han:

- Jag vet att jag har gjort det.

Hade 3,9 promille i blodet

Den misstänkte Pontus Lindén Käll hade - efter att han greps av polisen samma natt - 3,9 promille alkohol i blodet.

Hans minnesbilder är därför diffusa:

- Jag är inte säker på vad som är riktigt eller ihopsytt i mitt huvud. Jag fattade inte att hon var död.

Enligt advokat Stefan Persson ska dödshuggen inte rubriceras som mord, utan synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död:

- Det är inte styrkt att Pontus hade uppsåt att döda. Allt exploderar under några sekunder. Han var i nästintill ett psykostillstånd. Det är två snabba hugg, där han antagligen inte har en enda vettig tanke i huvudet. Berusning är den bärande orsaken till tragedin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag