Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pompeo: USA lämnar avtal med Ryssland

Donald Trump Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Vladimir Putin Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Mike Pompeo.Foto: POLARIS/IBL / POLARIS/IBL POLARIS
Foto: ROBERT GHEMENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att USA lämnar nedrustningsavtalet med Ryssland från och med i morgon, skriver flera medier. 

Militäralliansen Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, säger på en presskonferens att det inte finns några tecken på att de ska lyckas nå en uppgörelse med Ryssland. 

– Så vi måste förbereda oss på en värld utan INF-pakten, säger han. 

INF-avtalet, som slöts 1987 med dåvarande Sovjetunionen under Kalla kriget, har länge reglerat användandet av medeldistansrobotar. 

Att USA skulle dra sig ur avtalet har varit förväntat sedan månader tillbaka. 

USA anklagar Ryssland för att bryta mot avtalet

Detta efter att Ryssland har anklagats för att ha brutit mot pakten – som förbjuder vissa typer av missiler som avlossa från marken. 

Ryssland nekar till att ha brutit mot pakten. 

Jens Stoltenberg under presskonferensen i Bukarest. Foto: ROBERT GHEMENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under en presskonferens i Bukarest säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att Ryssland inte visar några tecken på att vilja nå en överenskommelse. 

– Så vi måste förbereda oss på en värld utan INF-pakten, säger han. 

Ryssland menar att amerikanska hållningen är väldigt tuff

Den ryske vice utrikesministern, Sergei Ryabkov, håller efter förhandlingar som hölls under torsdagen med om att förhandlingsläget är låst. 

Sergej Rjabkov, Rysslands vice utrikesminister. Foto: THOMAS PETER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Olyckligtvis så sker inget framsteg. Hållningen från den amerikanska sidan är väldigt tuff och liknar ett ultimatum, säger han enligt AP

Utrikesminister säger att han nu väntar sig att USA ska dra sig tillbaka från avtalet med lägger till att Moskva är öppna för att söka lösningar. 

USA fruktar militär upprustning från Kina

USA ska inte längre ha några missilbaser som är kapabla att avfyra kärnvapen i Europa, de sista av dessa ska ha avvecklats i samband med att INF-avtalet slöts. 

En annan farhåga från USA:s håll är att Kina drar nytta av pakten för att utveckla missiler som har längre räckvidd än vad avtalet tillåter, rapporterar nyhetsbyrån AP

Genom att lämna avtalet så uppges USA kunna stävja Kinas allt kraftigare militära övertag i Asien, på vilket sätt USA ska agera för ökat militär balans i Asien har dock inte blivit preciserat. 

Att dra sig ur avtalet beräknas ta sex månader efter den här veckans tillkännagivande – vilket lämnar ett förhandlingsfönster öppet under en tid framöver.