Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mike Pompeo till hårt angrepp mot FN

Mike Pompeo.Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s utrikesminister Mike Pompeo går till attack mot FN.

Det efter den lista som släpptes där man kunde läsa om företag som kopplas till israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark.

– Publiceringen bekräftar den omedgörliga anti-israeliska hållningen som är utbredd inom FN, säger utrikesministern i ett uttalande, rapporterar AFP.

Det var på onsdagen som FN publicerade en lista med totalt 112 företag som sägs ha aktiviteter i områdena som FN benämner som illegala, de israeliska bosättningarna.

De flesta företagen är israeliska men även företag som bland annat Airbnb och Tripadvisor finns med på listan.

Pompeo: FN är anti-israeliskt

Rapporten kom som ett svar på den resolution som FN:s råd antog 2016 för de mänskliga rättigheterna, där det krävdes en samling, en databas, med alla företag som har någon form av koppling till israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark.

Nu väljer USA:s utrikesminister Mike Pompeo att gå till attack mot FN och den rapport som publicerats. Han vill att medlemsländerna ska markera mot rapporten.

– Publiceringen bekräftar den omedgörliga anti-israeliska hållningen som är utbredd inom FN, säger Pompeo, enligt AFP.

Israel är oroligt för att listan ska leda till bojkottning av företag, medan Palestina hyllar listan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.