Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pompeo pressar Biden – nya draget mot Kina

Biden om att Trump inte vill komma på insvärningen.
Avgående Mike Pompeo stakar ut en ny utrikespolitisk linje för Taiwan.
Foto: NICHOLAS KAMM / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden tar över problemen med att hantera Kina och Taiwan.
Foto: CNP/ABACA / STELLA PICTURES/CNP/ABACA

USA:s utrikesminister Mike Pompeo tar bort restriktionerna som gällt för kontakter med Taiwan. 

Draget bedöms vara ett sätt att förarga Kina – och sätta press på den tillträdande presidenten Joe Biden, rapporterar Guardian

– Den enda slutsatsen man kan dra är att motivet är politiskt, säger Thomas Wright, senior fellow på Brookings institute, till tidningen. 

Mike Pompeo har bara dagar kvar att göra ett sista avtryck innan han slutar som USA:s utrikesminister. Då väljer han att ta bort de restriktioner som omgärdar landets kontakter med Taiwan.

Bakgrunden till restriktionerna är ett försök till att förbättra relationer mellan USA och Kina. Åtgärderna innebar bland annat att USA inte skulle referera till Taiwan som ett land respektive hur man förhåller sig till den taiwanesiska regeringen. 

– USA antog de här åtgärderna unilateralt, i ett försök att blidka den kommunistiska regimen i Peking, säger han i ett uttalande.

– I dag kan jag berätta att vi tar bort alla självpåtagna restriktioner. 

”Motiver är politiskt”

Åtgärden betraktas av politiska analytiker som ett delvis inrikespolitiskt drag. 

– Den enda slutsatsen man kan dra är att motivet är politiskt – att pressa Biden in i en återvändsgränd mot Kina under hans första veckor, säger Thomas Wright, senior fellow på Brookings institute, till tidningen.

Han får medhåll av Jessica Drun vid tankesmedjan Project 2049, som säger till tidningen: 

– Hur bristfällig den amerikanska Taiwan-strategin än må vara, så har den klarat av och mått bra av ett konsekvent stöd från bägge partierna. Ett medvetet val att underminera det här gör att Taiwan riskerar att bli föremål för politiska nycker. 

Taiwan betraktas av Peking som en del av Kina och betraktar den taiwanesiska regeringen som separatister. Kina har återkommande uttryckt hot om ett militärt maktövertagande av Taiwan. 

Ny stor global mätning: Svenskarna bland de mest kritiska.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.