Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mike Pompeo: Israels bosättningar inte olagliga

Hör utrikesminister Mike Pompeo om USA:s nya hållning.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

USA anser inte längre att Israels bosättningar på Västbanken bryter mot internationell lag.

Det säger landets utrikesminister Mike Pompeo på en presskonferens.

Det innebär att USA vänder i frågan.

Den utdragna och infekterade konflikten mellan Israel och Palestina har sin grund i att när staten Israel bildades 1948 ansåg palestinierna att den gjorde det på mark som tillhörde dem. Hundratusentals palestinier flydde sina hem – och tog sin tillflykt bland annat till Gazaremsan och Västbanken.

Men Israel har upprättat egna samhällen på palestinska Västbanken. I dag bor hundratusentals israeler i dessa så kallade bosättningar.

Mike Pompeo om Västbanken

FN har fördömt bosättningarna och de betraktas sen 1978 som illegala. Men nu meddelar alltså Mike Pompeo att USA byter ställning i frågan.

– Att kalla bosättningarna för illegala har inte fungerat. Det har inte lett till fred, säger han under en presskonferens.

Han säger vidare att det är upp till israeler och palestinier att förhandla om Västbankens status.

Detta är, konstaterar Pompeo, en helomvändning från den förre presidentens Barack Obamas inställning. Men han tror inte att det kommer få någon direkt påverkan på Israels ställning – enligt honom är Israel redan isolerat bland annat av FN.

Tackas av Israel

Sen Donald Trump trädde till makten i USA har landet anammat en mer Israelvänlig politik. Och enligt BBC har Israel omedelbart svarat positivt på USA:s nya vändning.

”Jag applåderar detta modiga beslut från den amerikanska administrationen”, skriver Gilad Erdan, minister för allmän säkerhet och strategiska frågor, på Twitter.

Samtidigt tackar Israels utrikesminister för Donald Trumps stöd.

https://twitter.com/AnnLinde/status/1196544754512740359

EU däremot markerar mot USA:s vändning, och har skickat ut ett uttalande där man skriver att ”all bosättningsaktivitet är illegal enligt internationell lag” – och att de försvårar möjligheterna till varaktig fred.

 

USA inför sanktioner mot Irak

Hundratals har dödats sen de våldsamma protesterna inleddes i oktober.