Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pompeo: Trump kan sätta in militären mot Turkiet

Hör Expressens utrikeskorrespondent Kassem Hamadé från den turkiska gränsen.
Donald Trump och Mike Pompeo
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Turkiets president Erdogan.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Mike Pompeo.
Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: YURI GRIPAS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har tidigare hotat att förstöra Turkiets ekonomi.

Nu kan han sätta in militären – efter landets offensiv i Syrien, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo i en intervju med CNBC. 

– Donald Trump är beredd att vidta den åtgärden. 

Bakgrunden är Turkiets offensiv i Syrien efter att USA dragit tillbaka sina trupper från norra delen av landet. 

Under måndagsmorgonen har kurdledda SDF dragit sig tillbaka från staden Ras al-Ayn där strider mellan SDF och turkstödda trupper pågått. 

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger i en intervju med CNBC att USA ”föredrar fred före krig”, men tillägger att president Donald Trump kan sätta in militären efter Turkiets offensiv. 

Pompeo: Trump redo att sätta in militären 

Mike Pompeo ville dock inte gå in närmare på vilka scenarier som kan resultera i en militär aktion från USA och hur den i så fall skulle se ut. 

– Vi kommer också använda våra diplomatiska möjligheter. Det är det vi föredrar. Vi föredrar fred framför krig. Men om militärt ingripande behövs så är Donald Trump fullt förbered att vidta den åtgärden, säger Mike Pompeo i intervjun. 

USA:s utrikesdepartement vill inte kommentera Mike Pompeos uttalanden. 

Tidigare i dag sa Donald Trump att USA aldrig ”lovat att skydda kurderna i resten av deras liv”. 

– Vi kommer inte ta ställning. Låt de slåss mot sig själva, sa han enligt CNBC.

USA:s sanktioner mot Turkiet

För en vecka sedan meddelade Donald Trump att USA inför sanktioner mot Turkiet – bland annat i form av höjda ståltullar och ekonomiska sanktioner mot enskilda politiker. Samtidigt stoppades de pågående handelssamtalen. 

– Jag är helt förberedd på att snabbt förstöra Turkiets ekonomi, sa presidenten då. 

Turkiet har sagt att anledningen till offensiven är för att skapa ett skyddsområde dit syriska flyktingar från Turkiet kan återvända.

Den 6 oktober meddelade USA:s president Donald Trump att han drar tillbaka de amerikanska trupperna från norra Syrien. Turkiet såg beskedet som grönt ljus att gå in i Syrien, även om USA har sagt att de varken stöttar eller avser delta i Turkiets offensiv.

Expressens utrikesredaktör om mötet mellan Erdogan och Putin.

Mobilisering vid gränsen

Under vapenvilan i striderna har Syrien passat på att förstärka sin närvaro vid den turkiska gränsen. Enligt Twitter-kontot Rojava Information Center kommer den syriska armen att etablera sig mellan städerna Qamishlo och Derik. Avtalet mellan SDF och den syriska regimen kommer dock inte att påverkas, menar kontot.

Uppgifterna om den syriska mobiliseringen kom först på den saudiska tv-kanalen Al-El-Ekhbariya, som också visade bilder på en väl tilltagen militär konvoj. 

Foto: Al-El-Ekhbariya

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.