Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Journalisten Jamal Khashoggi styckades efter mordet

Turkiska myndigheter bekräftar nu för CNN att Khashoggis kropp styckats efter mordet. Foto: HASAN JAMALI / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstration mot Saudiarabien i Turkiet. Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Mike Pompeo välkomnas av sin saudiska motsvarighet i Riyadh. Foto: LEAH MILLIS / AP TT NYHETSBYRÅN
En läckt övervakningsbild på Salah al-Toubaiqi, som pekas ut som den som ska ha styckat Jamal Khashoggis kropp.

Under tisdagseftermiddagen kom uppgifter om att turkisk polis ska ha funnit bevis för att journalisten Jamal Khashoggi mördades i det saudiska konsulatet i Istanbul.

Enligt CNN bekräftar nu turkiska myndigheter att Khashoggis kropp styckats efter mordet, och Al Jazeera namnger Salah al-Toubaiqi, chefen för saudiska rättsmedicinalverket, som den som ska ha styckat kroppen.

De skriver även att Khashoggi ska ha blivit injicerad med gift innan han dödades.

Donald Trump säger nu till AP att detta är ännu ett exempel på ”skyldig tills motsatsen är bevisad.”

Journalisten Jamal Khashoggi misstänks ha blivit mördad på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober. 

Nu har turkiska myndigheter bekräftat att journalistens kropp styckades efter mordet som ska ha ägt rum i konsulatet, enligt CNN.  

Under tisdagseftermiddagen kom uppgifter om att turkisk polis ska ha hittat bevis för att journalisten mördades inne på konsulatet, rapporterar AP som hänvisar till högt uppsatta turkiska myndighetskällor. 

Det är ännu oklart vilken typ av bevis det handlar om. 

Erdogan: Polis letar efter ”giftiga substanser”

Nu kommer Al Jazeera med ytterligare uppgifter. De skriver att turkiska källor med insyn i utredningen namnger Salah al-Toubaiqi, chefen för saudiska rättsmedicinalverket, som den person som ska ha styckat Jamal Khashoggi.

De skriver att Khashoggi ska ha blivit misshandlat så fort han kom in på konsulatet i Istanbul och att han blev både misshandlad och injicerad med gift innan han dödades.

Därefter ska al-Toubaiqi ha bett sina kolleger att lyssna på musik samtidigt som han styckade kroppen.

Salah al-Toubaiqi pekas ut som den som ska ha styckat Jamal Khashoggis kropp.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sa under tisdagsförmiddagen att polisen letade efter ”giftiga substanser” i konsulatsbyggnaden och Turkiet har tidigare sagt sig ha bevis för att Jamal Khashoggi torterades, mördades och styckades på konsulatet. 

Möttes av saudiske utrikesministern på flygplatsen

Den diplomatiska krisen kring misstänkta styckmordet på saudiske exiljournalisten Jamal Khashoggi har förvärrats under senaste veckan. 

Under tisdagsförmiddagen landade utrikeminister Mike Pompeo i Saudiarabiens huvudstad Riyadh – för att senare möta kungen på tu man hand och diskutera fallet. 

På flygplatsen fick han ett hjärtligt mottagande av Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir. 

Mike Pompeo välkomnas på flygplatsen i Riyadh. Foto: LEAH MILLIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Men stämningen kan bli betydligt bistrare under kungamötet. Som Expressen rapporterat tidigare väntas kungen erkänna dådet, enligt två källor till CNN.  

Trump: ”Rogue killer kan ligga bakom”

Under måndagen pratade president Donald Trump med kung Salman över telefon: 

– För mig lät det som att ”rogue killers” kan ligga bakom – vem vet, sa presidenten efter samtalet, enligt New York Times

Natten mot onsdagen, svensk tid, säger Donald Trump till AP att faktumet att Saudiarabien får skulden för händelsen är ännu ett exempel på ”skyldig tills motsatsen är bevisad”.

https://twitter.com/AP/status/1052318734185099269

Presidenten kritiserar omvärldens fördömande och utpekande av Saudiarabien som skyldiga till det som hänt Khashoggi. Han jämför det med anklagelserna om sexuella övergrepp mot Brett Kavanaugh, som nyligen blev invald som domare i USA:s högsta domstol.

Trump säger också att hans tidigare kommenterar om att ”rogue killers” kan ligga bakom byggde på hans ”känsla” efter samtalet med Salman.

Turkiet hävdar att de har bevis på att Khashoggi torterades, mördades och styckades inne på saudiska konsulatet i Istanbul. Saudiarabien har nekat till uppgifterna och hävdat att journalisten lämnade byggnaden levande. 

En kvinna lämnar blommor utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul, för att hedra den misstänkt mördade journalisten Jamal Khashoggi. Foto: TOLGA BOZOGLU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

Kan ha spelat in mordet på sin Apple Watch

Uppgifter gör gällande att Khashoggi kan ha filmat sitt eget mord genom en Apple Watch. 

Samtidigt har trycket på USA:s president Donald Trump att vidta åtgärder mot Saudiarabien ökat. 

Saudiarabien är en viktig allierad och handelspartner till USA och president Donald Trump har invänt att han vill ha alla fakta på bordet innan han vidtar straffåtgärder och riskerar amerikanska jobb. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!