Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pompa och protester vid Trumps besök

Theresa May välkomnade USA:s president Donald Trump till London. Foto: AVALON.RED B68
Resan är Donald Trumps första till England som president. Foto: AVALON.RED B68
Mötet bestod av både pompa och protester. Foto: 190533+0000 / AP TT NYHETSBYRÅN

LONDON. Det starkt kritiserade Trump-besöket i Storbritannien är i full gång. 

Knappt hade Donald Trump landat innan han hunnit kritisera Mays brexit-plan – och sagt att de tusentals demonstranterna som samlats inte bekommer honom. 

Vid lunchtid på torsdagen landade Trumps helikopter på det amerikanska ambassadresidenset Winfield houses gräsmatta samtidigt som demonstranter skanderade i protest mot presidentens besök. 

Detta efter att hans besök försenats av en kaotisk sista dag på Natomötet i Bryssel med världsledare – då han gick till angrepp mot att de andra länderna inte bidragit lika mycket till Natos budget. 

Meningarna om vilken framgång Natomötet verkligen var gick isär – president Trump hävdar att samtliga Nato-länder gått med på att höja anslagen för försvarssamarbetet snabbare än vad som är tidigare överrenskommet. 

Donald Trump kritiserade Theresa Mays brexit-plan

Flera andra ledare, däribland Frankrikes Emanuel Macron, menar att det är samma avtal som gjordes 2014 som gäller, rapporterar Bloomberg News. 

 

Donald Trump välkomnas av Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: WILL OLIVER / AP TT NYHETSBYRÅN

Knappt hade han tagit sig ur den hetluften innan han kastade sig in i en ny genom att kritisera Mays brexit-plan:

”Folket röstade för att riva upp det”. 

Trumps besök är en ren arbetsvisit, vilket innebär att ceremonierna kring besöket är betydligt mer nedtonade än vid ett statsbesök. Men det är en enorm apparat som ligger bakom – och månader av förberedelser. 

LÄS ÄVEN: Melania Trumps första resa sedan operationen 

Stor polisbevakning

Tusentals poliser bevakar besöket och stora delar av den park vid residenset där Trump och hans fru Melania Trump var bokade att sova spärrades av med utposterade poliser, hästar och bombhundar. 

Långt in på torsdagskvällen befann sig demonstranter kvar i parken och smällde med olika tillhyggen mot stålstaketet för att hindra USA:s mäktigaste man från sin nattsömn. 

På Donalds Trumps begäran kommer han att under fredagen få träffa drottningen och dricka te med henne på Windsor Palace. Dessförinnan möts han och premiärminister Therese May för bilaterala samtal. Det är sannolikt att de pratar om ett framtida handelssamarbete.

Talade om vikten av samarbete

Theresa May är mitt i en svettig brexit-förhandling och under gårdagen presenterades en plan för hur Storbritanniens uttåg ur EU ska se ut. 

Enligt vad som läckt ut om Trumps och Mays middag på Blenheim Palace i Oxfordshire på torsdagskvällen så tog hon upp i ett tal hur nära allierade USA och Storbritannien är och hur viktigt ett samarbete framöver är.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!