Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysare när polska presidentvalet avgjordes

Li Bennich-Björkman om Andrzej Dudas valvinst.
Sittande presidenten Andrzej Duda med sin hustru Agata Kornhauser-Duda med jublande supportrar strax efter att den första vallokalsundersökningen visat en mycket knapp ledning för Duda klockan 21.
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Rafal Trzaskowski med supportrar efter att vallokalsundersökningarna presenterats.
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
När de första siffrorna kom klockan 21 stod det klart att valet blir en rysare.
Foto: TVP
Sittande presidenten Andrzej Duda tillsammans med hustrun Agata Kornhauser-Duda på valdagen.
Foto: LUKASZ GAGULSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Liberale Rafal Trzaskowski röstar med frun Małgorzata Trzaskowska.
Foto: LUKASZ KALINOWSKI/SHUTTERSTOCK / LUKASZ KALINOWSKI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Nationalkonservative Andrzej Duda vann en knapp seger över liberale Rafal Trzaskowski i Polens presidentval, enligt Reuters.

Duda fick 51,2 procent när nästan alla rösterna var räknade, skriver BBC.

Den sittande presidenten Andrzej Duda får sitta kvar ytterligare fem år.

– Jag vill tacka alla som röstade på mig, och även kritikerna, sa han till sina anhängare under valnatten, enligt Reuters.

Det var väldigt jämt i rösträkningen och Rafal Trzaskowski var hoppfull när han talade efter att en vallokalsundersökning släppts.

– Vi kommer att vinna, sa han, enligt The Economists reporter på plats.

Men när 99,7 procnet av rösterna var räknade på måndagsmorgonen stod det klart att Duda fått 51,2 procent och att Trzaskowski inte hade någon chans att hämta in underläget.

Högsta valdeltagandet sedan 1989

Att många polacker tog valet på allvar visade sig i ett rekordhögt valdeltagande – 68,9 procent, enligt den statliga polska tv-kanalen TVP.

Stanley Bill, Polenexpert vid universitetet i Cambridge, skriver på Twitter att det är det högsta valdeltagandet i Polen i något val sedan kommunismens fall 1989.

Vallokalsundersökningen visade att Duda har stort stöd i byar och på landsbygden, medan Trzaskowski lockar många väljare i storstäderna.

Trzaskowski är populär bland yngre. I åldersgruppen 18–29 år får han 64 procent av rösterna. Duda å sin sida får nästan 62 procent bland väljare som är 60 år och äldre.

Står långt ifrån varandra

Presidentvalet har beskrivits som ett ödesval som delar Polen.

Andrzej Duda, med nationalkonservativa Lag och rättvisa (PiS) i ryggen, står långt i från utmanaren, Warszawas liberale borgmästare Rafal Trzaskowski från mittenpartiet Medborgarplattformen (PO).

Duda driver en socialkonservativ politik med fokus på familjen. Han står också bakom den polska regeringens reformer för att öka kontrollen över media och domstolar.

Trzaskowski representerar något helt annat i den polska politiska myllan. Han värnar om rättsstaten och ser sig själv som en öppensinnad och hbtq-vänlig kandidat.

EU – en skiljelinje

För Polens förhållande till EU kan valet få stora konsekvenser.

Trzaskowski vill reparera Polens relation med EU – och ge landet en mer aktiv roll i unionen. Duda däremot har beskrivit EU som en ”inbillad gemenskap som vi inte får ut mycket av”.

Europaparlamentarikern Evin Incir (S) säger i en skriftlig kommentar till Expressen att ”demokratin, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer” tagit stora kliv bakåt i Polen.

– Det här valet är avgörande för om Polen ska fortsätta den resan, eller om de kommer börja respektera de grundläggande värderingar vi har inom EU, säger hon.

”Vi måste garantera lika rättigheter”

Evin Incir nämner exempelvis behandlingen av hbtq-personer. Hon tycker att EU borde markera.

– Inte minst genom att strypa de bidragen som landet gladeligen tar emot. Nu får vi se hur valresultatet blir, men oavsett vem som blir landets nya president borde EU kliva in för att Polen ska bli det demokratiska och rättvisa landet man skrev under på att vara som medlem i unionen.

– Diskrimineringen mot hbtq-personer måste få ett stopp, vi måste garantera lika rättigheter och där måste EU kliva in när medlemsstaterna misslyckas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.