Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polska lågtrycket slår till – minus 20 att vänta

29,4 minusgrader på Sveriges näst nordligaste mätstation.
Det väntas snö i Svealand och på sina håll i Norrland under helgen.Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den här tiden på året, när snön börjar falla i stora delar av Sverige, blir det fota besvärligt på vägarna.Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Längs östkusten blir det blåsigt på flera håll.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
I Götaland blir det mest regn, men under natten kan det bli snö på vissa håll enligt SMHI.Foto: TOMAS LEPRINCE

Det kalla vädret fortsätter.

I helgen blir det hård vind, en del snö, riska för halka – och ner mot 20 grader kallt i Norrland.

Karesuando vid finska gränsen har nått säsongslägsta på 29,4 minusgrader.

Vintern har redan slagit till på sina håll. Förra helgen slog Naimakka i norra Lappland köldrekord för säsongen med 25,4 minusgrader och under fredagen drabbades delar av Svealand av trafikkaos på grund av snöfall och extrem halka.

Nu har Karesuando i norra Lappland slagit säsongslägsta – med 29,4 minusgrader.

https://twitter.com/SMHIvader/status/1193108978470920192

Och kylan ser ut att fortsätta.

I sin helgprognos skriver SMHI:

”Kall luft täcker mellersta och norra Sverige och i Dalarna och södra Norrland förekommer en del snöfall här och var”.

Lågtryck från Polen in över Sverige

Enligt Frode Korneliussen, meteorolog på Storm, rör sig ett lågtryck från Polen sakta norrut över Östersjön, mot Finland. Det parkerar aldrig riktigt över Sverige men drar med sig en del nederbörd.

– Det kommer in över Götaland och Svealand i dag och så drar det norrut med nederbörd i Svealand och Norrland i morgon, säger Frode Korneliussen.

Västra Götaland ser ut att slippa undan nederbörden, men i övrigt väntas regn i nästan hela södra Sverige under lördagen.

– Sen blir det gradvis kallare när lågtrycket kommer in i Svealand och då kan nederbörden gå över till snöblandat regn och sen snö i de inre delarna av landet.

Kan bli 20 minusgrader i Norrland

Under söndagen når nederbörden även södra Norrland samt Norrlandskusten.

– Lågtrycket rör sig över Bottenhavet och Bottenviken så det är områden där som får mest nederbörd i morgon, säger Frode Korneliussen.

– Annars är det nästan inga moln i Norrland men fortsatt ganska kallt med temperaturer på runt minus tio grader och lite lägre, ner mot minus 20 på kvällen i nordligaste Norrland.

Götaland får tre till sju plusgrader i helgen. Kusten i Svealand får också ett par plusgrader, men inåt landet kan det bli ner mot 5-6 minusgrader. Och där temperaturen ligger runt nollan finns fortsatt risk för halka.

– När regnet övergår i snö under söndagen blir det besvärligt och isigt på vägarna, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart, till Svenska Dagbladet.

Hårda vindar längs kusten

Längs stora delar av östersjökusten får man också räkna med frisk till hård vind. Enligt Frode Korneliussen kommer det blåsa rejält längs Bottenviken och Bottenhavet ner mot Stockholmsområdet.

Nästa vecka ser det dock ut att bli mildare väder. Götaland kan under måndagen vänta sig regn och skurar som på sina håll övergår till regn. 

– För Svealands del kan det faktiskt komma en del snö och blötsnö, säger Lasse Rydqvist vid Storm, och flaggar för väglaget: 

– Det kan bli halt på vägarna. Sedan är det fortfarande stabilt och mycket kallt i Norrland på måndagen. 

Under tisdagen väntas ett nytt lågtryck från Atlanten som kommer beröra hela landet med snö i norr och regn i söder.

– Det blir lite blåsigt på tisdagen med det mer omfattande lågtrycket som drar in. Det är framför allt södra och sydöstra Sverige som det såg ut att vara lite blåsigt, säger Lasse Rydqvist. 

– Det ser ut som att vi går mot lite mildare väder under andra halvan av nästa vecka. Det blir inte riktigt det här vintriga som vi sett tidigare i november. 

SMHI:s prognos för Sverige

Kallt i norr, tidvis snöfall över mellersta Sverige

Kall luft täcker mellersta och norra Sverige och i Dalarna och södra Norrland förekommer en del snöfall här och var.

 

I söder drar regn in

I södra Sverige är luften inte lika kall och den nederbörd som under dagen rör sig norrut över delar av Götaland och östra Svealand faller mest som regn. Under natten till söndag kan dock regnet över inlandet övergå i snö eller blötsnö.

 

Söndag

På söndag drar nederbörden i söder bort, medan det fortsätter att snöa över delar av södra Norrland samt nordvästra och östra Svealand, nära Svealandskusten dock mest regn.

 

Nästa vecka

Det kalla och ostadiga vädret fortsätter i början av nästa vecka då nya portioner med nederbörd tidvis rör sig upp över landet. Prognosen för senare delen av veckan är ännu mycket osäker, men möjligen kan lite mildare luft då börja röra sig in söderifrån.

Källa: SMHI 

SÅ KLARAR DU KYLAN

Lager på lager, feta salvor och extra sulor – så ska du hantera kylan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.