Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polska brandmän efter hyllningen: "Förväntade oss verkligen inte det"

Den polske brandmannen Solowin är överväldigad över stödet som man fått sedan man kom till Sverige för att hjälpte till med släckningsarbetet. Foto: Skärmbild

Det var en lång resa från Polen upp till Sveg. Nu förbereder sig de 139 brandmännen för att gå in i släckningsarbetet.

– Jag ska inte sticka under stol med att det var en lång och jobbig resa, men tack vare människors välkomnande, och det faktum att de väntade på oss, motiverar oss ännu mer, säger Rafal Solowin från polska räddningstjänsten.

Det var en organisatorisk och logistisk utmaning, att åka i en karavan med brandbilar ända till Sveg i Härjedalen i Jämtlands län, berättar den polske brandmannen Rafal Solowin.

– Men det var ett effektivt sätt för oss att resa hit. Vi är glada att vi lyckades komma hit utan problem.

Många svenskar samlades längs vägen för att välkomna och hylla brandmännen i de 44 brandbilarna som körde upp genom Sverige.

– Vi förväntade oss verkligen inte detta. Jag ska inte sticka under stol med att det var en lång och jobbig resa, men tack vare människors välkomnande, och det faktum att de väntade på oss, motiverar oss ännu mer, säger Rafal Solowin.

 

LÄS MER: Polska brandmännen hyllas genom landet 

 

Många har jobbat internationellt

Polen fick information om att situationen i Sverige var ganska allvarlig efter att den svenska regeringen begärt stöd inom ramen för ERCC, EU:s krishanteringsmekanism.

– De behövde vår hjälp, som den polska regeringen beslutade att ge genom att skicka hit vår grupp, säger Rafal Solowin.

Och nu är den polska styrkan i nästa fas av planeringen av arbetet, berättar han. 

– Vi samarbetar väldigt nära med de lokala myndigheterna, MSB och brandkåren. Därefter kommer vi att behöva gå igenom zonerna som våra räddningsarbetare sannolikt kommer att arbeta i. 

Konvojen av de 55 fordonen på väg upp genom Sverige vållade stor uppmärksamhet. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hittills har det varit mycket planering kring samordning för de polska brandmännen och för hur samarbetet mellan de polska och de svenska brandmännen kommer att se ut.

Brukar ni åka på liknande uppdrag i andra länder? 

– Ja, till stor del. Här vill jag betona att vår grupp består av professionella brandmän som har stor erfarenhet av släckning av större bränder, som skogsbränder. Många av oss har jobbat internationellt, och jag själv har exempelvis jobbat i Bosnien, säger Rafal Solowin.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!