Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polska EU-politikern: Svenskar flyr sitt land

Senaste nyheterna med Expressen TV.
Beata Mazurek.
Foto: Twitter
Traditionellt svenskt midsommarfirande i regn.
Foto: Colourbox
Morgan Johansson.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polska EU-parlamentarikern Beata Mazurek pekar i ett Twittermeddelande ut Sverige som ett avskräckande exempel för invandring.

Parlamentarikern skriver ”svenskar flyr sitt land för att hitta fred i Polen”. 

Nu svarar Justitieministern Morgan Johansson på orden:

– Det är totalt gripet ur luften. Flyttströmmen går åt andra hållet, säger han till Aftonbladet.

Det var den polska nationalistiska tidningen Nasz Dennik som under måndagen publicerade en artikel om att 2 500 svenska medborgare registrerat sig som boende i Polen, rapporterar Aftonbladet.  

I Nasz Denniks artikel står det, enligt Aftonbladet, att de flyende svenskarna har ”sökt asyl” i Polen.

Svenska ambassaden avvisar polska uppgifter

Karin Anderman vid svenska ambassaden i Polens huvudstad Warszawa kommenterar påståendet i ett mejl till Aftonbladet: 

”Vi känner inte till att det skulle förekomma asylsökanden från Sverige. Enligt tillgänglig polsk statistik fanns inga asylsökanden förra året,”.

Flera av artikelns påståenden tillbakavisas också av SCB:s statistik och svenska ambassaden i Warszawa, som tidningen varit i kontakt med. 

Påstår svenskar flyr – på grund av invandring

Den polska politikern Beata Mazurek, som tidigare var talesperson för nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa, men är numera ledamot i EU-parlamentets grupp för konservativa och reformister, delade artikeln på sitt Twitterkonto.

Beata Mazurek kommenterade sedan artikelns innehåll på Twitter, och pekade ut Sverige som ett avskräckande exempel för invandring:

”Mord, ökad brottslighet, våldtäkt, rädsla och shariazoner. Detta är konsekvenserna av multikulturalism och öppna dörrar för invandrare,” skriver Mazurek.

”Svenskar flyr från sitt land för att hitta fred och normalitet i Polen.” 

https://twitter.com/beatamk/status/1158336796494901249

Morgan Johanssons mottattack

Sveriges justitieminister, Morgan Johansson (S), går nu till mottattack mot Beata Mazureks ord:

– Det är totalt gripet ur luften. Flyttströmmen går åt andra hållet. Bara 2017-18 utvandrade mer än 8 000 polacker till Sverige. Det är mer än tre gånger fler än antalet svenskar som överhuvudtaget bor i Polen, säger han till Aftonbladet. 

Han fortsätter:

– Parlamentsledamoten borde således snarare fråga sig varför så många polacker flyr Polen.

Johansson skickade också en sista känga till Mazurek:

– Något som vi faktiskt har problem med är utländska stöldligor, inte minst från just Polen. Utländska ligor ligger bakom uppemot hälften av alla inbrott i Sverige och 90 procent av alla stölder av bilar, båtmotorer och jordbruksmaskiner. Kan parlamentsledamoten göra något åt det så vore jag tacksam, säger justitieministern till Aftonbladet

Aftonbladet har också undersökt påståendena i tidningen Nasz Dennik artikel med Statistiska centralbyrån, SCB, som uppger att det under 2018 utvandrade 1 815 personer till Polen varav 1 377 var polacker som återvände till sitt födelseland. Tidningen skriver att siffrorna de senaste sex åren varit liknande och att i snitt cirka 72 procent av utvandrarna har varit födda i Polen. 

Svenska ambassaden i Polen uppger för tidningen att det finns ”några tusen” svenska medborgare som bor i Polen varav en stor grupp utgörs av svenska studenter som lever i landet tillfälligt, många återflyttade personer med dubbelt medborgarskap och svenskar som arbetar i landet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.