Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polonium i utrustning hos billackerare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Det radioaktiva ämnet polonium finns i utrustning som används av billackerare. En bearbetat form av grundämnet dödade den avhoppade ryske ex-spionen Aleksander Litvinenko.

- Jag har ungefär 300 kunder över hela landet, säger den svenske återförsäljaren till Nya Wermlands-Tidningen. Återförsäljaren säljer utrustning för avjonisering. Den vanligaste produkten är en blåspistol som avjoniserar Litvienko.bildelar som ska lackas och delen med polonium finns i pistolens munstycke. Produkter som innehåller det radioaktiva ämnet ska anmälas till Statens Strålskyddsinstitut (SSI). Men där lämnar man inte ut uppgifter om vilka användarna är. 

Kommer som en nyhet

 Syftet är att förhindra att det sprids information om var produkterna finns. Detta för att stoppa eventuella försök till missbruk av det radioaktiva ämnet. Strålskyddsinspektör Carl-Göran Stålnacke på SSI menar dock att det krävs speciella egenskaper för att kunna frigöra och koncentrera ämnet. - Det kräver en mycket god kemisk grundkunskap om hur just det här ämnet beter sig, säger han till NWT. För billackerarna tycks uppgiften om polonium i utrustningen komma som en nyhet. - Munstycket måste varje år skickas tillbaka till återförsäljaren. Jag har inte vetat om detta med polonium men det ska ju inte vara farligt, säger en av dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.