Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pollenallergiker? Här är det som värst

Det är höga eller mycket höga halter av björkpollen på flera platser runtom i Sverige.
Foto: Magnus Jönsson

Pollenallergiker kan räkna med tuffa dagar den närmaste tiden.

Björken blommar för fullt i stora delar av Sverige - och mycket höga halter av pollen har uppmätts på flera ställen.

- Med den här värmen tror jag att det kommer bli intensivt. I år är det mer pollen de senaste tre åren, säger Pia Östensson, biolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, till Expressen.se.

Tips för att minska besvären

Undvik eller minska allergisymtomen genom att:

* Följa pollenrapporterna och väderleken. Vackert väder leder gärna till ökade pollenhalter. Pollenspridningen ökar under blåsiga dagar utan nederbörd.

* Avstå från utomhusaktiviteter när det är extra mycket pollen i luften. Annars kan du få kraftiga besvär, även om du medicinerar dig.

* Stänga fönstren i bilen och i sovrummet och låt bli att torka tvätt eller vädra sängkläder utomhus tills pollenhalten gått ner. Det är bättre med inomhusluft eftersom den oftast innehåller mindre mängder pollen.

* Skölja ur håret på kvällen, innan du går och lägger dig. Det kan fastna mycket pollen i håret när du är utomhus.

* Ta medicin i tid! En del sorter bör du börja med när pollensäsongen förväntas och en del sorter kan du vänta med och börja ta först när symtomen visar sig. Ta den sedan regelbundet så får du mindre problem under resten av säsongen.

* Ta det lugnt. När du är allergisk minskar kroppens motståndskraft. Den påverkas också om du har en infektion, är trött, stressad eller deppig. Försök då att ta det lugnt så att dina allergisymtom inte förvärras.

* Fimpa. Pollenallergi blir ofta värre om du röker själv, eller om du vistas i rökiga lokaler.

* Inte kela med husdjuren och duscha dem efter att de varit ute. Hundar, katter och andra pälsdjur kan bära med sig ansenliga mängder av pollen i pälsen.

* Använda koksaltlösning för att skölja och rensa näsan från pollen och andra irriterande ämnen.

Källa: Apoteket.se.

Sedan två dagar tillbaka är det höga eller mycket höga halter av björkpollen på flera platser runtom i Sverige. Och prognosen för de kommande dagarna är ingen rolig läsning för dem som lider av pollenallergi.

- Det ser ut som att det kommer att bli varmt väder några dagar och det är mycket hängen på björkarna. Det ser ut som att det kan bli mycket höga halter några dagar till, säger Pia Östensson.

"Mer utdraget"

I bland annat Stockholm, Västervik, Eskilstuna, Norrköping och Jönköping har mycket höga pollenhalter uppmätts. Men även på andra ställen är halterna höga.

- Det har blommat ett tag både i Göteborg och Malmö, men de har haft det varmare så det har nog varit mer utdraget, säger Pia Östensson.

Varför är det så höga halter i år?

- Björkarna orkar inte blomma med full kraft varje år. Är det väldigt höga halter ett år blir det väldigt sällan det året efter.

Blir intensivt

Men även temperaturen har betydelse för pollenhalten.

- Om det är halvvarmt börjar björkarna blomma allteftersom. Men är det kallt en längre tid och det blir plötslig värme kommer de ikapp varandra. Med den här värmen tror jag att det kommer bli intensivt. I år är det mer än de senaste tre åren.

Men det finns platser i Sverige som ännu inte är så hårt drabbade av björkpollen.

- Bor man i Stockholm skulle jag rekommendera skärgården, så långt ut det går att komma. Men även Norrland, ju längre norrut desto bättre. Du kan alltid fly till Abisko. Det är ett säkert kort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.