Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pollenallergi: Inte hundens bästa vän

NU är pollensäsongen igång, och det inte bara människor som drabbas. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: Phovoi R. / PANTHERMEDIA / PHOVOI R.

Pollensäsongen kan också innebära problem för våra fyrfota vänner.

Men hundarna drabbas snarare av hudirritation än rinnande ögon och snuva.

– Så man tänker inte lika som med människor där, säger veterinären Annika Henschen.

Nu har pollensäsongen börjat igen. Men det är inte bara människor som drabbas av allergibesvär i samband med den. Även hundar kan drabbas av pollenallergi.

– Allergier är väldigt vanligt bland hundar, precis som det är bland människor. Men just pollenallergi är inte jättevanligt. Vi gör ju mycket allergitester och då testar man ofta mot pollen, men det vanligaste är inte pollen när det gäller luftburen allergi. Det är olika kvalster som finns i omgivningen, säger veterinären och hund- och kattspecialisten Annika Henschen på Evidensia Djurklinik i Eskilstuna.

Annorlunda symptom

Likt människor kan hundar som drabbats av pollenallergi få rinnande ögon. Men det är bara ett av de symptom som kan bero på pollenallergi.

– Det är viktigt att veta om att huvudsymptomet är klåda och hudirritation, och öroninflammation. Så man inte tänker samma som med människor, med astma och snuva. Det är inte alls så vanligt, utan det är klåda som är vanligast för hundar, säger Annika Henschen.

För att få reda på om ens hund är allergisk mot pollen kan man göra ett så kallat pricktest. Det går också att göra ett blodprov för att få reda på om ens hund är drabbad av pollenallergi.

Går att behandla

Om det visar sig att ens hund har pollenallergi så går det att behandla. Det finns i dag ett flertal olika behandlingar för att underlätta för hunden.

– Är besvären svåra går det att sätta in receptbelagda allergitabletter med kortison eller antihistamin. Man kan också prova att bada hunden med ett schampo som återfuktar och stillar klådan. På så sätt minskas pollenmängden som hunden kan ta upp genom huden, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.