Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pollen 2021 – prognoser och symptom du bör känna till

Framförallt ovanligt höga halter från al
Allergisk mot pollen? 2021 kan bli ett besvärligt år.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Du får nysattacker, har snuva eller nästäppa. Tänker corona eller covid-19. Men det kan vara pollenallergi – eller en vanlig förkylning.

Här är allt du bör veta om skillnaderna i symptom, vilka som är de vanligaste pollenallergierna och hur pollenprognoserna ser ut för 2021.

Ungefär en av fyra vuxna svenskar är pollenallergiker, vilket innebär att kroppens immunförsvar överreagerar på pollen. Det verkar också som att förekomsten av pollenallergi i Sverige har ökat under de senaste decennierna.

2021 kan bli ett besvärligt år. Pollenhalterna av al och hassel är mycket höga. Halterna av alpollen är hundra gånger högre än förra året. 

Här är de vanligaste pollenallergierna

De tre vanligaste formerna av pollenallergier är björkpollen som slår till på våren, gräspollen på sommaren och gråbopollen på sensommaren.

Mellan två och tre veckor brukar skilja mellan pollensäsongen i södra och norra Sverige, och pågår från april till och med augusti. Björkpollensäsongen brukar börja i södra Sverige i början av april. Många som är allergiska mot björkpollen är även allergiska mot al- och hasselpollen, som finns i luften betydligt tidigare.

Symptom – skilj på förkylning, covid-19 och pollenallergi

Både pollenallergi och covid-19 kan förväxlas med symptomen vid en vanlig förkylning, men det finns skillnader.

Vanliga symtom vid pollenallergi är nysattacker, kliande näsa, röda ögon som kan klia och rinna, liksom rinnsnuva med klart vattnigt snor och nästäppa. Pollenallergiker kan även känna trötthet och få rethosta och andningspåverkan som förvärras vid ansträngning.

Vanliga symtom vid förkylning är hosta, halsont och generell sjukdomskänsla. Snoret är vanligtvis färgat och du kan även få feber, men sällan hög. Barn får oftare feber vid förkylning än vuxna. Andningspåverkan är sällan förekommande.

Vanliga symtom vid covid-19 är snuva, halsont, huvudvärk, värk i muskler och leder, feber, torrhosta, bortfall av lukt och smak samt besvär med andningen. De flesta får lindringa symtom som påminner om en vanlig influensa eller förkylning, men för vissa kan symtomen likna en lunginflammation med andningspåverkan.

Flertalet symtom vid corona liknar dem vid förkylning, så det är viktigt att stanna hemma om du känner dig sjuk, oavsett hur lindriga dina symtom är. Håll avstånd till andra och avstå sociala kontakter.

Du kan testa dig för pollenallergi

Du kan drabbas av pollenallergi i vuxen ålder, särskilt efter en svår pollensäsong. Även nyinflyttade svenskar som är ovana vid den nya floran kan drabbas.

Misstänker du att du är allergisk kan du vända dig till en vårdcentral. Då gör man troligen ett så kallat pricktest och tar blodprov i en allergiutredning.

Pollenrapporten ger en lokal prognos

Pollenrapporten kan du få en aktuell prognos för var du bor. Sajten drivs av Naturhistoriska riksmuseet, som lägger vi ut lokala prognoser, prognoser för hela landet, nyheter kring pollensituationen och mycket annat.

När blommar hassel, al, björk, gråbo och gräs?

Olika pollentyper blommar vid olika tillfällen. Enligt Astma- och allergiförbundet är de vanligaste pollenallergierna björk, al, hassel, gråbo och gräs.

Så här brukar de blomma i olika delar av landet:

• Alpollen

Då alen tillhör samma familj som björk är det vanligt med korsallergi. Mängden av pollen varierar rejält från år till år:

Blommar: Ofta tidig vår, från slutet av februari i södra Sverige till april i norr. Normalt är den färdigblommad i slutet av maj.

• Hasselpollen

Finns naturligt i södra Sverige, men dyker också upp i näringsrik barrskog upp till Dalarna och Ångermanland.

Blommar: Mestadels i februari och april, men kan blomma redan i januari.

• Björkpollen

Björken blommar med eftertryck och halterna kan i perioder vara riktigt besvärande.

Blommar: I landets södra delar brukar björken normalt blomma i mitten av april. I norr kommer den något senare. Avslutningen sker under juli i fjällen. Det går att känna av björkpollen redan i mars, bland annat via vindar från Centraleuropa.

• Gräspollen

Vilda gräs producerar mycket pollen och kan blomma vid olika tidpunkter på året. Därför kan det finnas gräspollen i luften från maj till oktober.

Blommar: Den mest intensiva perioden brukar vara midsommar och tre veckor framåt. Halterna kan då vara mycket höga.

• Gråbopollen

En korgblommig växt som ofta betraktas som ogräs. Växer längs vägkanter, havsstränder och på ladugårdsbackar. Finns i hela Sverige men vanligast i söder.

Blommar: Normalt i slutet av juli till mitten av augusti i hela landet. I södra Sverige kan halterna bli höga medan det norrut ofta är lägre nivåer.

Så lindrar du dina besvär med pollen

Receptfria läkemedel som hjälper de flesta finns på apotek. Eftersom pollen sprids med vinden är det svårt att undvika, men det finns några saker du bör tänka på, enligt Astma- och allergiförbundet: 

• Vädra sovrum under natten eller tidig morgon när pollenhalterna är låga.

• Ha fönster stängda under dagen.

• Byt lakan ofta och skölj bort pollen från håret innan du går i säng.

• Vädra inte kläder utomhus.

• Motionerar du utomhus – gör det på morgonen.

Undvik att vistas på en nyklippt gräsmatta.

Våttorka golven ofta och torka av ytor extra ofta.

• Var försiktig med rökiga miljöer – pollenallergi förvärras av tobaksrök.

Annika Svedberg ger dig tips på hur du förbereder dig inför pollensäsongen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.