Politiska vildens besked: Jag släpper fram Löfven

Har haft nytt möte med Socialdemokraterna
Amineh Kakabaveh.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Stefan Löfven.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter ett möte med Socialdemokraterna på tisdagseftermiddagen säger den politiska vilden Amineh Kakabaveh att hon överväger att släppa fram Stefan Löfven.

Hon har ställt ett antal krav för att rösta fram S-ledaren. 

– De var väldigt lyhörda, säger Amineh Kakabaveh om hennes krav. 

– Jag kommer att släppa fram Stefan Löfven, säger hon till SVT Nyheter.

Beroende på hur Liberalerna röstar vid riksdagens statsministeromröstning om Stefan Löfven på onsdagen kan den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som tidigare tillhörde Vänsterpartiet, bli den som avgör om Stefan Löfven blir återvald eller inte.

Detta eftersom det bara skiljer ett mandat mellan blocken efter att Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet meddelat att de avser rösta grönt (ja) eller gult (avstå) och sedan Liberalerna meddelat att de lämnar januarisamarbetet. 

Mot den bakgrunden ställde Amineh Kakabaveh i förra veckan en rad krav till Socialdemokraterna för att Stefan Löfven skulle kunna räkna med hennes röst. Bland kraven fanns bland annat att stoppa religiösa friskolor, att ta bort vinstjakten i välfärden och att stryka punkt nio i januariavtalet.

– De skulle titta på den och återkomma i veckan, sa Kakabaveh till Expressen då.

Kakabaveh: ”Kommer släppa fram Löfven”

Sent på tisdagseftermiddagen, dagen före omröstningen, hade hon återigen ett möte med Socialdemokraterna som under helgen haft förhandlingar med Centerpartiet och Miljöpartiet. 

Mötet var med justitieminister Morgan Johansson (S). 

– Det lutar åt att släppa fram Stefan Löfven i morgon. 

– Jag är inte förvånad att det gick så bra egentligen, men Socialdemokraterna behöver bli tydligare. 

Särskilt en punkt var de tydliga att de inte kommer att kunna möta henne på: 

– Att förbjuda slöjor på barn i skolan kommer de inte kunna möta mig på, för det handlar om grundlagen. 

Hon är ännu tydligare när hon pratar med SVT Nyheter:

– Jag kommer att släppa fram Stefan Löfven.

– Vi har kommit överens om nio punkter som jag är nöjd med och Sverige behöver en regering. Vi är i en kaossituation och många vill gå på semester.

– Jag är inte nöjd med allt S gör men jag hoppas det blir bättre nu när de inte förhåller sig till januariavtalet.

Johansson: Bra samtal

Justitieministern säger till SVT att de har haft ett ”väldigt bra” samtal.

- Vi behöver ordning och reda och vi behöver ha en regering på plats, säger han.

Enligt Morgan Johansson handlar punkterna bland annat om hedersvåld.

– Vi har tagit fram en särskild brottsrubricering för hedersvåld som vi kommer gå fram med, vi tittar också på frågan om oskuldskontroller och operationer som Amineh Kakabaveh har drivit hårt i riksdagen. Vi ska se över straffrätten över detta, säger Johansson enligt DN.

Det blir ingen ändring i värnskatten.

– Däremot har vi pratat om sjukförsäkring, skattesänkning för låginkomsttagare. Men det får vi återkomma till när det är budgetförhandling, säger Johansson.

Så går statsministeromröstningen till

• Riksdagens 349 ledamöter väljer mellan att rösta rött (nej), gult (avstå) eller grönt (ja) till förslaget om att välja Stefan Löfven som statsminister.
• I omröstningen gäller så kallas negativ parlamentarism, vilket innebär att det inte krävs en majoritet av rösterna för att bli vald. Däremot kan man inte väljas om man får 175 eller mer av rösterna emot sig (alltså nej-röster). 

• Som matematiken i riksdagen ser ut efter valet 2018 har V, MP, S och C 175 mandat tillsammans och L, M, KD och SD 174 mandat (om man räknar in vildarna till deras tidigare partier). 

Osäkert hur Liberalerna gör

Nu återstår besked från Liberalerna om hur de ska rösta. Om de röstar grönt eller gult innebär det att Stefan Löfven kommer att bli vald som statsminister igen, alldeles oavsett hur Amineh Kakabaveh röstar. Faller valet i stället på rött (nej) blir det Amineh Kakabaveh – eller om någon av liberalernas riksdagsledamöter går emot partilinjen – som avgör.

Att det finns en osäkerhet om Liberalerna handlar om att partiet tidigare varit i splittrat i frågan om att stötta Stefan Löfven eller inte. På måndagen betonade dock partiledaren Nyamko Sabuni att de står fast vid att de inte kommer att utgöra något regeringsunderlag för Stefan Löfven när hon fick frågan om hur de kommer rösta. 

– Man kan gissa hur vi kommer att rösta, sa hon i Aktuellt. 

Statsministeromröstningen om Stefan Löfven sker klockan 14 på onsdagen. Röstas han fram kommer han även att välja en ny regering som i så fall presenteras i närtid. 

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni hade på tisdagseftermiddagen fortfarande inte lämnat något besked om hur partiet planerar att rösta i onsdagens statsministeromröstning.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Amineh Kakabaveh släpper fram Stefan Löfven

Den politiska vilden kan avgöra morgondagens omröstning

Regeringskrisen: Löfven kan väljas igen – det här har hänt hittills

Löfven kan bli statsminister igen – men budgeten kan bli ett problem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.