Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politiska vildar finns i var fjärde kommun

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Det kan ta ett tag innan det kryper fram att människor har åsikter som inte överensstämmer med partiet", säger Richard Jomshof, SD:s partisekreterare till DN.
Foto: Mikael Sjöberg

I en ny undersökning, som Dagens Nyheter gjort, konstateras att det i en fjärdedel av Sveriges kommuner finns någon politisk vilde i kommen.

Nästan hälften av dem är sverigedemokrater, visar undersökningen.

– Det kan ta ett tag innan det kryper fram att människor har åsikter som inte överensstämmer med partiet. Vi försöker göra vad vi kan för att säkra det innan, men det är inte alltid så lätt, säger Richard Jomshof, SD:s partisekreterare till DN.

Dagens Nyheter har gjort en undersökning för att kartlägga antalet politiska vildar i Sveriges kommuner. Av de 290 kommunerna som fick enkäten har 241 kommuner svarat – och totalt visar svaren att det sitter 118 "politiska vildar" i 72 av kommunerna.

Politisk vilde kallas den politiker som sitter i exempelvis kommunfullmäktige, eller annan politisk församling, men som inte tillhör något parti. De handlar oftast om personer som uteslutits av sina partier efter att ha blivit kritiserade av partikollegorna eller på grund av konflikter. Det kan också vara politiker som självmant lämnar sina partier under mandatperioden.

42 före detta sverigedemokrater

DN:s undersökning visar att de allra flesta politiska vildarna tidigare har tillhört Sverigedemokraterna. 54 personer har uteslutits eller lämnat partiet sedan valet 2014 – men sitter alltså ändå kvar i kommunalt beslutsfattande organ.

De allra flesta av dessa har tvingats lämna partiet efter anklagelser om rasism.

– Det kan ta ett tag innan det kryper fram att människor har åsikter som inte överensstämmer med partiet. Vi försöker göra vad vi kan för att säkra det innan, men det är inte alltid så lätt, säger Richard Jomshof, SD:s partisekreterare till DN.

Näst efter Sverigedemokraterna i antalet politiska vildar kommer Socialdemokraterna som har 12 före detta medlemmar i kommunerna. Det finns också exempel på kommuner där nästan samtliga politiker från ett visst parti valt att bli vildar. Exempelvis i Trollhättan där sex folkvalda personer från Liberalerna helt valt att lämna sitt parti efter interna stridigheter. Men de sitter kvar i både kommunstyrelsen och fullmäktige.

Statistik: Politiska vildar

De 118 vildarna i Sveriges kommuner har tidigare tillhört de här partierna:

Sverigedemokraterna 54

Lokala partier 22

Moderaterna 7

Miljöpartiet 6

Socialdemokraterna 12

Kristdemokraterna 1

Centerpartiet 2

Vänsterpartiet 5

Liberalerna 9

Kommuner med flest vildar, enligt undersökningen:

Trollhättan 7

Nordmaling 7

Karlskoga 5

Sollentuna 5

Bromölla 5

Tomelilla 4

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.