"Det kan ta ett tag innan det kryper fram att människor har åsikter som inte överensstämmer med partiet", säger Richard Jomshof, SD:s partisekreterare till DN. Foto: Mikael Sjöberg
"Det kan ta ett tag innan det kryper fram att människor har åsikter som inte överensstämmer med partiet", säger Richard Jomshof, SD:s partisekreterare till DN. Foto: Mikael Sjöberg

Politiska vildar finns i var fjärde kommun

Publicerad

I en ny undersökning, som Dagens Nyheter gjort, konstateras att det i en fjärdedel av Sveriges kommuner finns någon politisk vilde i kommen.

Nästan hälften av dem är sverigedemokrater, visar undersökningen.

– Det kan ta ett tag innan det kryper fram att människor har åsikter som inte överensstämmer med partiet. Vi försöker göra vad vi kan för att säkra det innan, men det är inte alltid så lätt, säger Richard Jomshof, SD:s partisekreterare till DN.

Dagens Nyheter har gjort en undersökning för att kartlägga antalet politiska vildar i Sveriges kommuner. Av de 290 kommunerna som fick enkäten har 241 kommuner svarat – och totalt visar svaren att det sitter 118 "politiska vildar" i 72 av kommunerna.

Politisk vilde kallas den politiker som sitter i exempelvis kommunfullmäktige, eller annan politisk församling, men som inte tillhör något parti. De handlar oftast om personer som uteslutits av sina partier efter att ha blivit kritiserade av partikollegorna eller på grund av konflikter. Det kan också vara politiker som självmant lämnar sina partier under mandatperioden.

42 före detta sverigedemokrater

DN:s undersökning visar att de allra flesta politiska vildarna tidigare har tillhört Sverigedemokraterna. 54 personer har uteslutits eller lämnat partiet sedan valet 2014 – men sitter alltså ändå kvar i kommunalt beslutsfattande organ.

De allra flesta av dessa har tvingats lämna partiet efter anklagelser om rasism.

– Det kan ta ett tag innan det kryper fram att människor har åsikter som inte överensstämmer med partiet. Vi försöker göra vad vi kan för att säkra det innan, men det är inte alltid så lätt, säger Richard Jomshof, SD:s partisekreterare till DN.

Näst efter Sverigedemokraterna i antalet politiska vildar kommer Socialdemokraterna som har 12 före detta medlemmar i kommunerna. Det finns också exempel på kommuner där nästan samtliga politiker från ett visst parti valt att bli vildar. Exempelvis i Trollhättan där sex folkvalda personer från Liberalerna helt valt att lämna sitt parti efter interna stridigheter. Men de sitter kvar i både kommunstyrelsen och fullmäktige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag