Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiska reaktionerna efter Sabunis utspel

Liberalernas partiledare om uppbrottet med regerigen.
Nyamko Sabuni (L).
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

Nyamko Sabunis besked om att L vil bilda en borgerlig regering utan SD har fått kritik och beröm av andra partiledare.

”Det är inte särskilt proffsigt och det kan mycket väl straffa sig att ha en så hög svansföring”, skriver Jimmie Åkesson (SD) till Expressen.

”Januariavtalet gäller bara denna mandatperiod, bra att L också landat i det”, skriver Annie Lööf (C) på Twitter och meddelar att de inte tänker samarbeta med SD.

Regeringsfrågan fortsätter att stötas och blötas av partiledarna. På fredagen gick Liberalernas ledare Nyamko Sabuni ut med att de vill lämna januarisamarbetet.

L vill möta väljarna med ”ett gemensamt erbjudande för Sverige” tillsammans med de forna allianspartier som är intresserade. Partiet kan tänka sig att söka samsyn i sakfrågor med riksdagens alla partier – men vill inte släppa in SD i regeringen.

– Vi kommer inte att medverka i en regering som inte säkrar liberala grundvärden, sa Sabuni i ett tal på fredagen.

Jimmie Åkesson (SD).
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

SD: Inte särskilt proffsigt

SD-ledaren Jimmie Åkesson skriver i ett längre meddelande till Expressen att det är bra att Sabuni insett det parlamentariska läget och att de är öppna för att samtala med L, men att det inte är ”särskilt proffsigt” att ställa ultimatum i nuläget.

Det är positivt att ytterligare ett parti nu har sällat sig till den växande skara som förstår det parlamentariska läget och som inser att man måste kunna prata med alla partier i Sveriges riksdag. Samtidigt är Sabuni farligt ute när hon ställer ultimatum inför en regeringsbildning som ska äga rum om ett och ett halvt år. Det är inte särskilt proffsigt och det kan mycket väl straffa sig att ha en så hög svansföring, särskilt om man samlar runt 3% av rösterna i flera opinionsundersökningar”

Riksdagsledamoten Linda Snecker (V).
Foto: OLLE SPORRONG

V: Liberalerna behövs inte

Vänsterpartiets riksdagsledamot Linda Snecker skriver på Twitter att Liberalerna faktiskt inte behövs i regeringssamarbetet:

”Det har ju varit lite tabu att påpeka, men S, MP tillsammans med C och V är en riksdagsmajoritet. Regeringen är välkommen att vilken dag som helst förhandla med V!”

Annie Lööf (
Foto: Skärmdump / SVT 30 minuter

C: Tänker inte samarbeta med SD

Centerledaren Annie Lööf skriver på Twitter att det är bra att L landat i att januariavtalet bara gäller denna period, och att C inte tänker samarbeta med SD:

Januariavtalet gäller bara denna mandatperiod, bra att L också landat i det. Centerpartiet är ett självständigt, liberalt parti som söker stöd i den breda politiska mitten för att få genomslag för liberal politik. Utan att förhandla och samarbeta med ett antiliberalt SD.”

Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

M: Respekterar beslutet

Moderaternas Ulf Kristersson välkomnar Sabunis beslut:

”Sverige har stora problem att ta tag i – brottsligheten, arbetslösheten, utanförskapet, skolresultaten. Och vi har stora möjligheter att ta fasta på för att Sverige ska växa och bli rikare och framgångsrikare som land. 

Jag välkomnar alla som vill arbeta för maktskifte och få en borgerlig regering, så att Sverige ska få den nya start vårt land behöver. 

Samtidigt måste varje parti göra sina egna vägval och jag har full respekt för att detta är Liberalernas process och beslut”, skriver han på Facebook.


Liberalerna vill se ny statsminister.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.