Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiska klyftan efter attacken: ”Sorgligt”

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Märta Stenevi, MP.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter knivattackerna i Vetlanda har Sverigedemokraterna twittrat om att Sverige behöver ett totalstopp för all invandring som ”utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning”.

Den misstänkte sökte uppehållstillstånd i Sverige 2016.

Regeringen vill inte koppla händelsen till invandring överhuvudtaget.

– Att Sverigedemokraterna är ute och spekulerar, det får stå för dem, har statsminister Stefan Löfven sagt.

– Jag tycker det är otroligt sorgligt och förkastligt, säger det nya MP-språkröret Märta Stenevi i ”Rapport” i SVT.

22-åringen som misstänks för dådet i Vetlanda folkbokfördes första gången i Sverige 2017, och är medborgare i Afghanistan. Året innan ansökte han om uppehållstillstånd, och hans senaste arbets- och uppehållstillstånd gällde fram till november förra året.

Vid tiden för attackerna hade han rätt att vistas i landet i väntan på beslut om en eventuell förlängning av uppehållstillståndet. Han är dömd för ringa narkotikabrott.

Dagen efter att han misstänks ha skadat sju män på öppen gata i Vetlanda, länkade Sverigedemokraterna en artikel om dådet på sitt Twitterkonto och skrev att i princip all invandring bör stoppas:

”Vårt land behöver ett totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, inklusive kvotflyktingar. Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning och ett moratorium för mottagande av kvotflyktingar.”

Foto: Läsarbild

Stefan Löfven: ”Inte en migrationsfråga”

Senare på torsdagen höll regeringen en pressträff om utvecklingen i Vetlanda, där TT frågade statsminister Stefan Löfven om hur han reagerade på SD-tweeten. Han sa att regeringen avvaktar polisens utredning kring vad som kommer fram. Men statsministern ville ändå inte koppla frågan till migration.

Han sa:

– Sedan är det här inte en migrationsfråga som Sverigedemokraterna vill göra det till. Nu har vi en väldigt allvarlig händelse i Vetlanda där oskyldiga människor är skadade, där deras anhöriga är djupt oroliga och då tycker vi att vi ska sätta fokus på att den som ska hamna inför rätta döms för det. Det är det som det handlar om nu.

Åkesson: Kanske inte borde befunnit sig här

I SVT:s Rapport” senare på kvällen sa SD-ledaren Jimmie Åkesson att ”det är svårt att inte koppla” dådet till både kriminal- och migrationspolitik. Han menade att den misstänkte 22-åringen ”kanske inte” borde ha vistats i Sverige.

– Det här är en person som är känd av polisen. Han har befunnit sig i Sverige trots att han kanske inte borde göra det, och det väcker ju frågor naturligtvis.

Det nyvalda MP-språkröret Märta Stenevi fick en fråga om att SD kopplar händelsen till migrationspolitiken:

– Jag tycker det är otroligt sorgligt och förkastligt att i det här läget försöka plocka politiska poänger på sju personer som blivit attackerade och som ligger på sjukhus och jag kommer avstå från att kommentera det i övrigt.

Inte heller Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ville ”föregripa” någonting innan rättsprocessen är klar.

– Därefter får politiken dra slutsatser om det finns skäl att dra slutsatser, men för mig är det här än så länge ett förfärligt dåd mot enskilda människor, säger han till SVT.

Se mer:

Häktas för sju mordförsök – fick vredesutbrott i rätten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.