Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hareide nedröstad – väljer att avgå som partiledare

Knut Arild Hareide. Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Erna Solberg. Foto: THOMAS STOLTE / ACTION PRESS STELLA PICTURES

Under fredagen röstade norska Kristelig Folkeparti (KRF) kring om de ska byta sida och gå över till det rödgröna blocket eller inte.

Det skulle i sådant fall ha kunnat fälla den sittande högerregeringen.

Under kvällen kom dock beskedet att Norge slipper en politisk kris, sedan KRF röstat för att fortsätta stötta den borgerliga regeringen.

2013 blev det kristdemokratiska partiet Kristelig Folkeparti (KRF) stödparti till den sittande regeringen i Norge.

Sedan dess har partiet dock tappat allt fler väljare, och i NRK:s senaste opinionsmätning var partiet nere på endast tre procent av rösterna.

För cirka en månad sedan beslutade KRF:s partiledare Knut Arild Hareide att man behöver förändra sig – och det drastiskt.

Han vill nu att man ska sluta agera stödparti åt den sittande regeringen, för att i stället ingå i en rödgrön koalition med Arbeiderpartiet och Senterpartiet.

Skulle Kristelig Folkeparti välja att byta sida skulle det innebära att Erna Solbergs borgerliga koalition inte kommer att kunna få igenom sin budget, och att Norge därmed står inför ett eventuellt regeringsskifte.

Hareide nedröstad – avgår

Så blir det dock inte.

Frågan har splittrat partiet, där den största orsaken till att man haft svårt att enas är faktumet att man inför valet gav sina väljare två löften: Man skulle inte ingå i en regering tillsammans med Fremskrittspartiet och man skulle inte hjälpa Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre att bli norsk statsminister.

Under fredagen röstade KRF om sin framtid i ett extra nationellt partimöte, där man till slut kom fram till att gå emot Hareides önskan och stanna kvar som stödparti för den borgerliga regeringen.

Resultatet innebär att Knut Arild Hareide nu avgår som partiledare för Kristelig Folkeparti.