Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politisk enighet om skärpta djurplågeristraff

Nu förelår regeringens utredare att straffen för grovt djurplågeri ska bli fängelse.
Foto: Dave Martin / AP

Regeringens utredare föreslår att straffen för de allvarligaste fallen av djurplågeri skärps och att man inför en ny brottsrubricering – grovt djurplågeri. Frågan bereds i regeringskansliet.

Enligt Sveriges Radio Ekot är samtliga riksdagsparter för skärpta djurplågeristraff.

– Vi är positiva till att det skulle införas en sådan brottsrubricering, och vi ser att det nog skulle finnas en bred acceptans för att göra det, säger Ulrika Heie (C), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, till radion.

Enligt förslaget ska grovt djurplågeri alltid ge fängelse – från sex månader till fyra år. I dag får den som döms för djurplågeri oftast dagsböter eller en villkorlig dom.

– Vanligtvis tycker inte Miljöpartiet att skärpt straff är bästa sättet, men straffen behöver ju spegla brottet och det tycker vi inte att det gör just när det gäller djurplågeri, säger Miljöpartiets djurskyddspolitiska talesperson Elisabeth Falkhaven till Ekot.

LÄS MER: Barn slängde ner katt i brunn – vittne såg på 

LÄS MER: Vilda igelkottar fångas – hålls som husdjur 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.