Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikpodden: ”Svårt för Sabuni att ena partiet”

I det senaste avsnitt av Poltikpodden pratar panelen bland annat om Nyamko Sabuni. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Först hälsade han ”Vi ses på Landsmötet”, sen kastade han in handduken.

I Politikpodden lyfter panelen vad de vill höra Nyamko Sabuni trycka på i sitt partiledartal från Almedalen - och hur det kunde gå så fel för Erik Ullenhag. 

– Partiledningen missbedömde hur utbrett missnöjet var med inte bara Jan Björklund, utan hela det partigalleri som har styrt de senaste 15 åren, säger Expressens ledarskribent Linda Nordlund. 

Det satt hårt inne men på tisdagen lät Erik Ullenhag meddela att han hoppar av som partiledarkandidat i Liberalerna - och gratulerade samtidigt sin motståndare 

Nyamko Sabuni. Det blir därmed ingen skarp omröstning på fredagens Landsmöte. 

Linda Nordlund, ledarskribent på Expressen och tillika tidigare ordförande för Liberalernas ungdomsförbund, Luf, konstaterar i nya avsnittet av Politikpodden med Malin Roos, att beskedet var väntat. 

– Möjligt att Ullenhag har ringt runt till ombud men insett att matten inte går ihop. 

– Det här visar att många i Liberalernas ser sig som borgerliga och hellre röstar för en statsminister från Moderaterna och inte en socialdemokrat. 

https://embed.acast.com/politikpodden/9a45d534-10ad-415d-984b-e939cc2a4579

Erik Ullenhags ord om avhoppet

”Risken är att splittringen ökar om jag fortsätter min kandidatur”, skrev Ullenhag i en debattartikel på Aftonbladet, men avhoppet handlar nog om rädda den egen framtida karriären inom politiken också, konstaterar Linda Nordlund vidare. 

– Om man visar sig vara en värdig förlorare så kanske man kan vara påtänkt till en hög post framöver, kanske under nästa partiledare. Jag tror inte Nyamko kommer vara den första att erbjuda Ullenhag en ministerpost. 

– Partilandet ser på ett sätt enat ut, Nyamko Sabuni nominerades av 19 av 21 länsförbund men många länsförbund är splittrade. Det kommer att krävas lyhördhet. 

”Många är knäckta inom L”

Expressens politikreporter Niklas Svensson som också är gäst i studion, tror att det finns en annan som skruvar lika mycket på sig efter beskedet som Ullenhag-anhängarna. 

– Många är knäckta inom L men det är också Stefan Löfven. I höst ska det förhandlas budget och han hade tänkt sitta där med Erik Ullenhag som är positiv till samarbetet och Januariavtalet. Ordentlig huvudvärk för Sveriges statsminister, säger Niklas Svensson som tror att Nyamko Sabuni direkt i sitt första partiledartal från Almedalen nästa vecka kommer att nämna Alliansen. 

– Det blir något slags linjetal om Liberalernas väg framåt. Moderaterna kan nog vädra morgonluft.

Bokslut över politikeråret

I veckans Politikpodden görs också stort bokslut över politikeråret som gick. Linda Nordlund och Niklas Svensson utser årets vinnare och förlorare, floppar och toppar och de värsta skandalerna. Linda Nordlund konstaterar att det var morsgrisarna och ”de giriga kvinnornas år” och utser sin nummer ett på skandallistan.   

Reportern och Expressen-profilen Niklas Svensson som har sin 19:e politikervecka i Almedalen framför sig, delar favoritanekdot om den tidigare ministern som överfriskad försökte klättra på staket in på krogen i Visby. 

Politikpodden ute nu! 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.